Închide

Sute de candele aprinse la Cluj în protest după ce infecțiile intraspitalicești ar fi ucis mai mulți bebeluși

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 21, 2022 0 117

Protest în această seară în centrul Clujului după ce mai mulți bebeluși din Mureș și Cluj ar fi decedat din cauza infecțiilor nosocomiale, chiar dacă la Cluj Spitalul Județean susține că în septembrie un singur nou-născut a decedat la Cluj din cauze asociate acestei infecții. Sute de candele au fost aprinse în fața statuii lui Matei Corvin, ce au format cuvintele ”Neam ucis de nosocomiale”.

Imagini de la fața locului:

Sute de lumânări au fost aprinse în piața Unirii din Cluj-Napoca în această seară la ora 18, într-un protest prin care organizatorii au scris pe caldarâm mesajul ”Neam ucis de nosocomiale”, ca semnal de alarmă față de victimele pe care le fac infecțiile din spitale.  ”Numai în ultimele săptămâni, la maternitatea din Cluj, patru bebeluși au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. Nimeni nu a demarat de atunci o anchetă, iar astfel de tragedii au avut loc și în alte orașe din țară”, au declarat aceștia. Protestatarii cer de urgență o anchetă ”pe bune” așa cum o numesc aceștia, la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, dar și un studiu de prevalență de moment, pentru a depista ce alte focare există acum și în celelalte spitale din sistemul public.

La acțiunea de diseară, membrii Declic au adus și un banner de mari dimensiuni cu mesajul ”Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți!”.  ”În loc să demareze o anchetă și să vadă ce infecții sunt în spitale, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a plecat în Cuba, la o conferință de lux pe banii statului. ”„Infecțiile din spitale au ajuns să ucidă pe bandă rulantă inclusiv nou-născuți, sub privirile indiferente ale ministrului Rafila. Nu e posibil ca ministrul să plece liniștit în Cuba, fără să solicite o anchetă serioasă la spital și un studiu de prevalență de moment, pentru a determina și alte focare de infecții, la nivel național. Vedem că premierul Ciucă cere răspunsuri și o situație concretă privind nosocomialele din România, după tragedia de la Cluj. La fel s-a cerut și după tragedia de la Colectiv, dar fără niciun rezultat. Premierul ar putea oricând să trimită, chiar el, Corpul de Control la Cluj. Ne-am săturat de simple declarații politice fără acțiuni concrete, în timp ce oamenii mor pe capete în spitale”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Citește și:

Premierul Ciucă cere Ministerului Sănătății ”concluzii concrete” după ce mai mulți bebeluși ar fi decedat la Cluj și Mureș din cauza infecțiilor intraspitalicești

Ministerul Sănătății: un singur bebeluș a decedat la Cluj din cauza infecțiilor intraspitalicești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu