Închide

Surpriza Operei Române de Luminație: „Requiem Parastas”

ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - oct. 22, 2015 0 723

Opera Națională Română din Cluj pregătește un spectacol de o profunzime deosebită în duminica Luminației: ”Requiem Parastas”, de Marțian Negrea. Sepctacolul se va desfășura în 1 Noiembrie, de la ora 18.30.

Într-o zi dedicată rememorării și purificării interioare, Opera Națională Română din Cluj vine cu un spectacol de o spiritualitate aparte, menit să aducă Lumină tuturor celor prezenți. Spectacolul in memoriam este dedicat tuturor celor care au slujit arta și teatrul liric clujean de-a lungul istoriei sale, au transmis reprezentanții Operei Naționale. ”Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ”Requiem” s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G.Fauré, G. Ligeti și B. Britten. Alături de operele acestora, creația lui Marțian Negrea se individualizează printr-o compoziție impresionantă, ”Requiem Parastas” pornind de la tradițiile europene cărora le-a îmbogățit semnificația cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălțător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică și titlul său complet, creația lui Marțian Negrea este dedicată, asemeni Requiemului clasic, unui ansamblu de patru soliști, cor și orchestră, care rezonează împreună într-o compoziție impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre românești, fiind  inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.
”Requiem Parastas pentru soliști, cor și orchestră” este o operă de inspirație neoclasică și este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea, precum și o operă fundamentală a muzicii românești, aflată la intersecția inedită dintre tradiția veche românească și tradiția europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în fața publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca.

Cine urcă pe scenă?
Un sfert de secol mai târziu, opera lui Marțian Negrea revine la Cluj, cu aceeași originalitate și profunzime, alături de o distribuție de înaltă ținută: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Sorana Negrea (invitată), tenorul Cristian Mogoșan, basul Cristian Hodrea și dirijorul Gabriel Bebeșelea, sub bagheta căruia se vor afla Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Caracterul deosebit al operei este completat de scopul caritabil al evenimentului, având în vedere că toate donațiile colectate vor fi oferite pentru construcția Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Biletele spectacolului pot fi achiziționate de la Agenția teatrală, dar și online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare