Închide

Exercițiu de amploare după accident simulat pe aeroportul din Cluj – ce seamănă cu cel mai tragic accident aerian petrecut vreodată în județ

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 22, 2015 1 343

Exercițiu de amploare la aeroportul din Cluj, în această dimineață, unde pe ger și vânt echipaje de intervenții au descins în zona de operațiuni aeriene ca să simuleze producerea unui accident de aviație civilă pe pistă.

Exercițiul din această dimineață s-a desfășurat pe baza unui scenariu conform căruia o aeronavă ce încerca să aterizeze a luat contactul cu solul înainte de pragul pistei, din cauza condițiilor meteo nefavorabile – vizibilitatea redusă pe direcția de aterizare. Trenul de aterizare a fost deteriorat, fuselajul și planurile aeronavei au suferit de asemenea avarii și s-au format coloane de fum care marchează primele indicii de izbucnire a unui incendiu în aeronavă. La bordul aeronavei se aflau 70 de pasageri, plus echipajul format din cinci persoane. Încărcătura aeronavei nu conținea materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil din aeronavă la momentul aterizării era de patru tone.

Exercițiul vine la 29 de ani de la cel mai tragic accident aviatic produs în Cluj, când o aeronavă cu zeci de pasageri și un echipaj de 3 persoane a aterizat în lanurile de porumb din cauza unei erori de pilotaj iar echipajul a ars de viu.
La exercițiu au participat pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, militarii de la Divizia 4 Infanterie Gemina, polițiști de la IPJ Cluj, jandarmi de la Inspectoratul Județean, Serviciul de Telecomunicații Speciale Cluj, Parchetul Militar Cluj, SMURD Cluj, Serviciul Județean de Ambulanță, Spitalul Clinic Județean Cluj, Spitalul Militar de Urgență “Doctor Papilian” Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Cluj, Unitatea Specială de Aviație Cluj, Baza 71 Aeriană Câmpia-Turzii, Direcția Poliției Transporturi Cluj, Institutul de Medicină Legală Cluj, Colegiul Psihologilor Cluj, Parchetul Curții de Apel Cluj, ROMATSA DSNA CLUJ, Poliția de Frontieră, Poliția Transporturi Aeriene, Biroul Vamal și serviciile din cadrul aeroportului.

Să mai spunem că, tristă coincidență, accidentul simulat azi a reiterat cel mai tragic accident aviatic din istoria Clujului, din urmă cu 30 de ani. Un avion cu 52 de pasageri și un echipaj de trei persoane – pilotul, copilotul şi mecanicul de bord – a luat foc pe pista de aterizare din Cluj-Napoca, în 1986. Echipajul a ars de viu.

Pompierii au spus atunci că incendiul a pornit de la un scurtcircuit la panoul de comandă. După 25 de ani, însă, dosarul, căci a existat un astfel de dosar urmare a cercetărilor conduse de un procuror militar, a fost distrus. După câţiva ani în care s-a aflat în arhivele Parchetului Tribunalului Cluj, dosarul a ajuns la arhivele din Piteşti şi apoi distrus.

Avionul era un Antonov 24RV operat de Tarom, cu 52 de pasageri. A fost atât de distrus în urma aterizării şi a incendiului care i-a urmat, încât n-a mai putut fi reparat. Iată explicaţia accidentului, aşa cum apare ea în analele incidentelor de zbor: “Aeronava a aterizat cu roata de sub botul acesteia pe aeroportul din Cluj. A izbucnit un incendiu care a ucis trei membri ai echipajului care erau blocaţi în cabină”.

Un comentariu

  1. Cred că re-creerea acestui accident este o dovadă de profesionalism. Cel mai mare risc este cel care este dovedit că s-a petrecut deja în acel loc. Măcar la nivelul unelor structuri mai avem oameni capabili.

Scrie un comentariu