Închide

Supravegherea audio-video în clase va fi discutată cu Autoritatea pentru Protecția Datelor

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - apr. 06, 2024 0 63

Ministerul Educației a avut „discuții anterioare, discuții la nivel tehnic” în relație cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe tema măsurilor propuse recent, printr-un proiect de ordonanță de urgență, de a introduce supravegherea audio-video extinsă în clase, a declarat, vineri, Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului, conform Edupedu.ro.

Aceasta a făcut declarațiile în care autoritatea respectivă a indicat faptul că nu a fost consultată, ci doar informată cu privire la aceste măsuri. Potrivit Ioanei Lazăr, discuțiile pe această temă vor continua până când va fi găsită o formă „care să corespundă scopului pe care îl urmărim” să ofere garanții de protejare a datelor.
Reprezentanta Ministerului a răspuns, astfel, unei întrebări Edupedu.ro, în cadrul unei dezbateri publice organizate în cadrul consultărilor pe tema proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legilor educației, proiect pus în transparență la sfârșitul lunii trecute.

Potrivit Ioanei Lazăr, „suntem deschiși în a construi un text care să corespundă scopului pe care îl urmărim și, în egală măsură, să prezinte și garanții suficiente persoanelor vizate, garanții care privesc protejarea datelor cu caracter personal al acestora”.
Iar ea a insistat asupra faptului că școala este un spațiu public: „Scopul manifestat de autoritate este acela de a preveni actele de violență în spațiul școlar, care este un spațiu public, așa cum este definit ca spațiu public de Legea 198/2023 și, nu în ultimul rând, este acela de a stabili situația și adevărul după comiterea unei fapte de violență, pentru că efectele pe care le produce o faptă de violență în mediul școlar nu se limitează numai la o eventuală răspundere administrativă sau la o eventuală antrenare a răspunderii penale pentru persoanele implicate”.

Amintim că propunerea de a introduce sisteme de monitorizare audio-video în școli a fost apreciată de reprezentanți ai părinților și elevilor, cu rezerva unor prevederi mai clare privind aplicarea procedurilor, însă a fost criticată dur la nivel instituțional și de experți, inclusiv prin puncte de vedere ale ANSPDCP și Avocatului Poporului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare