Închide

Centura Metropolitană costă cu 133 de milioane de euro mai mult, adică peste 1,7 miliarde de euro, fără ca șantierul să înceapă/

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 05, 2024 0 212

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în 5 aprilie actualizarea indicatorilor tehnico-ecomomici pentru Centura Metropolitană. Potrivit hotărârii luate, costurile au crescut cu peste 133 de milioane de euro, fiind vorba despre, după cum a arătat primarul Emil Boc, despe actualizări cu rata inflației.

Actualizarea de costuri se face în condițiile în care Primăria a contract doar un tronson din faza 1 (2 kilometri între Cluj-Napoca și Florești) pentru care s-a început proiectarea. În cadrul tronsonului 2, peste 20 de kilometri de centură, licitația este în faza de evaluare a singurei oferte depuse anul trecut.

 

”Actualizarea indicatorilor tehnico-economici la centura metropolitană raportat la rata inflației este o procedură legală. Necesitatea actualizării este din cel puțin două motive.În primul rând pentru a putea finaliza procedura de licitație pentru tronsonul 2 din etapa 1, care se află în fază de licitație, și pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici la tronsonul 1 deja licitat, câștigat și care se află în faza finală a exproprierilor și începerea lucrărilor în luna mai. Faza 1 are 2 tronsoane. Tronsonul 1 este acela unde avem licitația câștigată, adjudecată, am reușit să rezolvăm și problema de exproprieri și tronsonul Cluj-Florești, care vizează realizarea accesului la Spitalul Regional de Urgență, și tronsonul 2 al centurii care începe din legătura Baciu – Florești – Cluj, după care pasaj peste DN1 de la Cora în Bucium – Mănăștur, după care se realizează nodurile de legătură și se ajunge la Bulevardul Muncii, care se lărgește de la 2 la 4 benzi și merge până la OMW Apahida. Acesta este tronsonul 2 din faza 1. Faza 2 cuprinde componenta de la Autostradă, Gilău până la Florești, și partea de la Apahida-Coastei”, a motivat primaurl Emil Boc necesitatea actualizării de costuri pentru Centura Metropolitană.

”Valoarea actualizată a fazelor 1 și 2 este de 133,1 de milioane de euro. Cu atât se actualizează valoarea totală a centurii metropolitane a Clujului, inclusiv ambele tronsoane din faza 1. Faza 1 se actualizează cu 94 de milioane de euro, iar faza 2 cu 38 de milioane de euro. În total, faza 1 și faza 2 ca valoare crește de la 1,6 miliarde de euro la 1,74 miliarde de euro, aceasta fiind valoarea actualizată a centurii metropolitane”, a mai declarat public Emil Boc la ședința Consiliului Local.

Încă de anul trecut, specialiștii au arătat că costurile pentru centură sunt subevaluate, aceasta înainte ca Primăria să fie nevoietă să reia licitațiile pentru tronsonalee din Cluj-Napcoa ale centurii, la pachet, întruct la licitațiile inițiale nu s-a prezentat nimeni.
În plus, anul trecut s-au operat majorări de costuri în proiect, asumate de Guvern.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare