Închide

Suntem pregătiți cu adevărat să facem parte din Metaverse?

ActualitateITSocial by Actual de Cluj - mart. 04, 2022 0 250

Află tot ce trebuie să știi despre Metaverse, ce înseamnă, cum te poți conecta și dacă suntem cu adevărat pregătiți să devenim parte a universului virtual.

La nivel global, 62, 5% din populație (4, 95 miliarde de oameni) își petrece o parte a timpului în mediul online. Ideea Metaversului a fost vehiculată pentru prima dată în romanul “Snow Crash” a lui Neal Stephenson în 1992, iar mai târziu, în 2003, Philip Rosedale a reușit transpunerea acestui conceput în jocul video “Second Life”.

Astăzi, rețeaua virtuală universală implică o combinație între diverse tehnologii digitale care permit interacțiunea la un alt nivel între oamenii din diferite locații din întreaga lume. În 2021, Mark Zuckerberg și-a prezentat pe larg ideea sa de Metaverse, vasta rețea de social media cu peste 2, 91 miliarde de utilizatori fiind pregătită să facă pasul către nivelul următor în anii care vin. Dar, oare oamenii sunt pregătiți pentru a-și trăi viața în Metaverse?

Metaverse – universul digital fără granițe și fără control din partea celorlalți!

Anul 2020 a însemnat o accelerare a tranziției către mediul digital, pe fondul crizei sanitare, aproximativ 64% dintre angajații din întreaga lume lucrând de acasă. Din moment ce la nivel terestru au fost impuse numeroase limitări în privința interacțiunii, oamenii au migrat către lumea digitală. Un exemplu în acest sens este trecerea multor jucători de la locațiile terestre pe platformele de casino online, într-o proporție de peste 90% în România (la nivelul anului 2020).

Însă, ce înseamnă mai exact Metaverse-ul pentru cei care își doresc să devină parte a lumii de dincolo de realitatea imediată? Este vorba despre un univers fără granițe între lumea reală și cea digitală, o continuare a existenței terestre a multor oameni, precum și un sistem descentralizat, în care nu există autoritate de control, iar fiecare individ este propriul stăpân.

Metaverse-ul nu poate fi deconectat, așa că existența sa este perpetuă, iar cei care interacționează prin intermediul acestuia beneficiază de o experiență senzorială realistă grație tehnologiei XR (Extended Reality). În acest univers există un sistem economic care are un corespondent în lumea reală și în care criptomonedele par să fie valuta viitorului, asigurându-le utilizatorilor anonimitate maximă.

Valoarea de piață a companiilor care sunt gata să se alăture în acest moment variantei Metaverse 2.0 este de 14, 8 trilioane de dolari, în timp ce 74% dintre persoanele adulte s-au declarat interesate să facă parte din acest univers. Drept urmare, pentru 2022 se așteaptă o creștere a vânzărilor de echipamente AR, VR și XR de până la 58, 7 miliarde de dolari, iar procentul persoanelor care le vor folosi zilnic va ajunge la 32%.

Până în 2024, segmentul terminalelor mobile bazate pe realitate augmentată va atinge valoarea de 1, 73 de miliarde de dolari. La evenimentul mondial CES 2022 se așteaptă lansarea a numeroase gadget-uri destinate utilizării în Metaverse, precum Haritora X, Megane X, Peeble Feel sau Mutalk.

Aceste dispozitive ajută utilizatorul să aibă parte de o experiență cu adevărat realistică în universul digital grație caracteristicilor care facilitează o interacțiune aproape umană cu avatarul folosit în această lume virtuală. Dacă, în ceea ce privește universul digital, pregătirile sunt în plină desfășurare, din punct de vedere al costurilor echipamentelor care permit accesul la rețeaua virtuală universală, situația este destul de complicată.

În acest moment, dispozitivele din categoria MRS (Mixed Reality Segment) au costuri cuprinse între 3000 și 5000 de dolari, niște prețuri prohibitive pentru mare parte a populației lumii. Terminalele AR au costuri cuprinse între 1000 și 3000 de dolari, în timp ce dispozitivele VR par ceva mai accesibile, cu prețuri care au o valoare cuprinsă între 600 și 1000 de dolari.

Suntem sau nu pregătiți cu adevărat să devenim parte a Metaversului?

Din punct de vedere mental, din ce în ce mai mulți oameni sunt gata să facă parte din acest univers, rețelele de social media jucând un rol important în acest sens. Însă, din punct de vedere practic, dispozitivele necesare conectării la universul digital încă au prețuri destul de ridicate pentru oamenii cu venituri mici și medii.

Însă, pe măsură ce Metaverse-ul se va dezvolta și tehnologiile care stau la baza acestuia vor deveni din ce în ce mai accesibile, numărul celor care se vor conecta va crește. Specialiștii preconizează că un procent ridicat din populația lumii va deveni parte a Metaverse-ului, într-un fel sau altul, până în anul 2030, așa că nu mai este mult până atunci. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu