FOTO/VIDEO: Sub brandul național al mămăligii n-ai cum să greșești. Balmoșul a dublat numărul de vizitatori în Parcul Etnografic
Actual de ClujActualitate by Luminiţa Silea - mai 18, 2014 0 655
Peste 900 de oameni au trecut sâmbătă poarta de lemn a parcului etnografic Romulus Vuia de pe Tăietura Turcului. Aproape de ora șase, oamenii încă veneau să bată la pas marele sat ardelean recreat în pădurea Hoia. Trageau toți însă la fumul de ceaun încins aproape de vatra satului, unde se prepara ultima tură din cel mai binecuvântat dintre bucatele stânii: balmoșul.
A fost gratis să treci vrajnița parcului enografic din Hoia, de dimineață până la oraș 18.00, în sâmbăta care a deschis noaptea albă a muzeelor la Cluj-Napoca.
Aproape de terminarea programului de vizite doi pricepuți ardeleni învârteau în ceaune ultimul balmoș al zilei. Cântăreții care au reînviat atmosfera satului de odinioră printre casele și câmpurile cu flori reproduse în parcul Romului Vuia și-au încheiat repertoriul.
E răcoare și miroase a iarbă udă și a lemn ars. Pentru artiști s-a mai găsit o farfurie de plastic cu niște balmoș rostuit de dimineață, înainte să vină ploaia. Turiștii din marele sat ardelean așteaptau acum în jurul ceaunului să treacă ora, atât cât îi trebuie unui mămăligi cu jintuială să fie numai bună de mâncat.
“Suntem la ediția a doua a festivalului Balmoșului. Anul trecut ne-au trecut pargul peste 400 de oameni. Anul acesta, e apoape de final programul de vizite și doamna de la poartă îmi spune că am ajuns la 940 de vizitatori. Ploaia ne-a dat peste cap. Am vrut să facem trei balmoș-uri simultan. Unul l-am reușit înainte să ne descurajeze ploaia cu ajutor de la Ovidiu Purdea Someș care a învârtit în ceaune. Suntem încă la început dar încercăm să-i încurajăm pe oameni să ne treacă pragul. Cu bucate de la stână și cu muzică populară. Nu știu niciu eu dacă mai stau să aștept balmoșul. O să cobor deacum în centru la muzeul etnografic pentru că și acolo am pregătit surprize pentru clujeni”, explică Tudor Sălăgean, directorul muzeului etnografic. El nu se rabdă și ia făcălețul și amestecă în ultimul balmoș al <<nopții muzeelor>>. Un muzicant în straie populare ne spune că preparatul mesei de sărbătoare a stânii se poate face în multe feluri. „Niciodată nu se face la fel. Măiestria ciobanului dă gust mămăligii asudate cu zăr, brânzeturi de oaie și untură”, explică personajul nostru.
Unii dintre vizitatori nu mai au răbdare și decid să se îmfrupte din micii gătiți mai devreme, încă calzi, rostuiți cu ustensile încărcate acum într-o mașină nu numere de București. Alții își mai potoleau pofta degustând din brânza de oaie care se vindea în ograda de lângă scena de concerte. „Costă aproape cât o apă minerală, da-i gustos și sățios. În mai puțin de-o oră-i gata balmoșul. Până atunci mai luăm o bere”, spun alți clujeni hotărâți să aștepte să se înfrupte din măncarea ciobanilor. „Am văzut un afiș la intrare. Păcat că duminica muzeul e închis”, spune un tânăr așezat la umbră în așteptarea balmoșului.
Chiar dacă nu se face oriunde, oricum și de orice, bucătarii care au rostuit balmoșul în Parcul Etnografic ne-au dezvăluit din secretele acestuia. „Cine-i mămăligar își poate face și-acasă. Dacă are niște jintuială, zăr de la brânza de oaie. Dar nu e la fel. Nici asta nu-i la fel ca cel făcut la stână”, ne spun ardelenii care învârt în ceune.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Kit”U”l studentului la Cluj: „Toți steliștii din Ardeal, să ne facă *** o**l” Clubul: retragem toate tipăriturile
oct. 13, 2024 0
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0