Studiu: România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă, Clujul este ”punct de referință într-o schimbare demografică majoră”
SănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 04, 2025 0 602

România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă: dacă în 2011 numărul de nou-născuți a scăzut pentru prima dată sub 200.000, în doar 13 ani, până în 2024, acesta s-a redus la sub 150.000. În ultimii 30 de ani, România a cunoscut o schimbare semnificativă și în ceea ce privește vârsta la care femeile devin mame. Clujul e pe cea mai proastă poziție din țară.
O analiză publicată azi de portalul ClubulCopiilor.ro arată că tot mai multe femei din România fie aleg să nu devină mame, fie amână momentul maternității. Astfel, dacă în trecut multe nașteri aveau loc la vârste fragede, în prezent, multe femei aleg să aibă copii după 30 de ani, iar numărul mamelor cu vârsta între 35 și 39 de ani a crescut cu 174% față de 1990. ”Această tendință vine cu un efect secundar important: din ce în ce mai multe femei din categoria 35-44 de ani ajung să nu mai aibă copii deloc. Dacă în 1992 doar 10% dintre femeile din această categorie nu aveau copii, în 2021 procentul aproape s-a dublat, ajungând la 19%”, explică autorii studiului.
Clujul este, în acest caz, un ”punct de referință într-o schimbare demografică majoră”, după cum se exprimă aceștia: procentul femeilor cu vârsta între 35 și 44 de ani care nu au copii a ajuns la 23%, depășind orice alt județ din România ca ritm de creștere. ”Dacă în 1992 acest fenomen era rar, astăzi, numărul femeilor fără copii din această categorie de vârstă a crescut cu 130%, un avans mai mare chiar decât în București (+87,5%) sau Timiș (+77%). Această tendință este puternic influențată de factori precum nivelul ridicat de educație, creșterea oportunităților profesionale și schimbările de mentalitate legate de familie și carieră”, explică autorii, care adaugă: ”Clujul devine astfel un exemplu de noua realitate demografică a României – un oraș care atrage tineri cu studii superioare, dar în care tot mai multe femei aleg să își amâne maternitatea sau să renunțe la ea definitiv”.
Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că, în 2023, rata fertilității totale în România a scăzut la 1,47 copii per femeie, mult sub nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii, iar un alt studiu recent bazat pe o proiectie ONU a arătat că România ar putea pierde aproape jumatate din populatie până în anul 2100. Datele din studiu vin de la Institutul Național de Statistică.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Expoziție nouă la Muzeul de Artă din Cluj, vernisajul e programat joi, expun doi artiști polonezi
mart. 18, 2025 0
-
Campanie pentru strângerea de haine uzate la Electric Castle/Se poate dona îmbrăcăminte doar în București, Sibiu și Constanța/ Din haine vor fi făcute obiecte decorative și de mobilier
mart. 18, 2025 0