Închide

Studiu privind piața muncii, la Cluj: scădere naturală, îmbătrânire și migrație externă

Economie by Actual de Cluj - sept. 12, 2019 0 974

Un studiu privind piața muncii din România, prezentat ieri în premieră în Cluj-Napoca, arată că forța de muncă din țară e în declin considerabil din cauza scăderii naturale, cu o scădere a natalității de cinci procente în 20 de ani, dar și din cauza îmbătrânirii populației și a migrației externe.

”În 2018 s-au înregistrat valori record de imigranți definitivi – 11.907 imigranți definitivi în 1998, comparativ cu 65678 imigranți definitivi în 2018-, o creștere de aproximativ cinci ori mai mare în 20 de ani ce arată o potențială creștere a importului de forță de muncă”, arată studiul. Acesta mai arată că printre cetățenii UE cu vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, atunci când ne raportăm la cetățenii care au locuit într-un alt stat membru al UE decât cel al cetățeniei lor în 2018, românii au cea mai mare pondere – anul trecut s-au înregistrat 21.3% români, față de 9.5% în 2008, dar și ca valoare absolută – peste două milioane și jumătate de persoane.  În plus tinerii din România, în special cei sub 24 ani, reprezintă un grup defavorizat pe piața muncii. ”Tinerii cu vârste cuprinse între 15 – 24 ani ocupați la nivelul UE înregistrează o rată de 35.4%, în timp ce tinerii din România au o pondere de doar 24.7%. Rata șomajului de lungă durată a tinerilor (12 luni sau mai mult) pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani (%) este mai mare în România (4.3%) față de UE (3.6%)”, mai arată studiul citat.

Totodată rata riscului de sărăcie la locul de muncă în funcție de nivelul de instruire arată că în 2018 cei care au urmat o formă de învățământ mai mic decât gimnazial au avut o rată de 49.3%, adică aproape 1 din 2 persoane, în timp ce cei care au urmat învăţământul profesional, liceal şi postliceal au înregistrat o rată de doar 11.2% în 2018.

România se numără printre statele cu pondere ridicată a tinerilor care au renunțat timpuriu la educație și formare profesională, cea mai mare pondere fiind în zonele rurale, un sfert în România față de zece procente media europeană și ”nu trebuie trecut cu vederea faptul că în România ponderea populației rurale în totalul populației este ridicată (> 40%)”, arată studiul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu