Închide

Top antreprenori generali: care sunt cele mai puternice firme de construcţii din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 13, 2019 1 4983

 

În plină efervescenţă imobiliară în capitala Transilvaniei, şapte companii din Cluj au prins topul din 2019 al celor mai mari antreprenori generali din Construcţii, realizat de IBC Focus, agenţie clujeană care monitorizează şantierele şi realizează anual clasamentul celor mai puternice companii de antrepriză generală în domeniul construcțiilor.

Cea de-a zecea ediţie a Top 100 Antreprenori Generali în Construcții analizează rezultatele financiare din anul precedent (2018), iar alături de clasamentul propriu-zis, studiul cuprinde și analize din piață sau interviuri cu oameni din domeniu. Conform datelor IBC Focus, în top 10 la secțiunea antrepriză generală se află nume cu rezonanță din piața construcțiilor, care au reușit să controleze o mare parte din totalul veniturilor. Principalii zece jucători care conduc piața sunt Bog’Art, Strabag, PORR Construct, Astaldi SPA, CON-A, Constructii ERBASU, Electrogrup, Baupartner Construct, UTI Grup, Concret Construct A.G.

Topul din acest an include şapte companii din Cluj în rândul celor mai buni 100, arată datele transmise de IBC Focus pentru Actualdecluj.ro. Apar în clasament companii implicate în mari lucrări din municipiu, publice şi private, cu şaniere în Cluj sau în afara judeţului, dar şi cu investiţii proprii în piaţa imobiliară. Prima firmă clujeană din Top 100 e Electrogrup, plasată pe locul 7 în clasament. Firma înfiinţată de fraţii Mureşan a realizat în 2018 o cifră de afaceri de 333,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului FInanţelor Publice şi are ca principală activitate lucrări de instalaţii electrice. „Topul e realizat conform proiectelor introduse pe platforma noastră şi societatea figurează cu lucrări de antrepriză generală”, au explicat reprezentanţii IBC Focus. Urmează în clasament Kesz Constructii Romania (loc 28), care are în desfăşurare şantierul pentru restaurarea bisericii Sf Mihail din centrul oraşului sau noul sediu al Băncii Transilvania din Cluj. Urmează ACI Cluj (loc 41), Wincon (loc 49), TCI Contractor General (loc 67), Hexagon Structures (82) şi Constructii Napoca (loc 83). Cifra de afaceri a acestor şapte companii trece de 753 milioane de lei, din totalul de 11,57 miliarde lei la nivel de top 100. Pentru o imagine mai clară a locului pe care îl ocupă Clujul pe harta naţională, să mai menţionăm că cele 26 de firme din Bucureşti prezente în top cumulează 4,9 miliarde lei cifră de afaceri, iar Ilfovul ajunge la 391 milioane lei, cu 7 firme. Clujul se afla pe locul 2 ca număr de firme prezente în top 100.

Şi în clasamentul de anul trecut (realizat pe baza cifrelor din 2017), Clujul era a doua cea mai bine reprezentată piață din ţară, ca număr de firme – tot şapte. Clujul contribuia cu afaceri de 569 de milioane de lei pentru topul celor mai mari 100 de antreprenori din Construcții.

Ce urmează? „Se preconizează că industria construcţiilor va înregistra creşteri în următorii ani, cu valori între 5,5% şi 5,8%. Noi am aplicat şi un chestionar transmis pieţei antreprenorilor generali. Conform răspunsurilor, aceştia sunt destul de optimişti în ceea ce priveşte perioada următoare. 67% dintre ei au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri şi 72% estimează creşteri ale volumului de muncă în perioada următoare. Principala problemă în industrie rămâne lipsa de forţă de muncă calificată”, a menţionat Mihaela Ghiorghiu, PR Specialist IBC Focus.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.