Închide

Studiu: industria de servicii angajează 6% din salariații din Cluj, cel mai mare număr din provincie

EconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 05, 2020 0 190

Industria de servicii de business din Cluj, cu finanțe-contabilitate ori producție de software care se bazează pe forța de muncă mai ieftină decât în restul Europei, angajează mii de oameni în acest moment iar un studiu arată că industria va crește cu zece procente în acest an.

E vorba în total de 15.000 de angajați în industria furnizării de servicii, altfel numită ”outsourcing”, cu cei mai mulți, adică aproape o treime, în customer-support, un sfert în finanțe și contabilitate și 21% în producția de software. Sunt câteva dintre cifrele unui studiu publicat azi la Cluj, care arată că 6% dintre angajații din județ lucrează în industria de business services, pentru anul în curs estimându-se o creștere de 10%, chiar dacă în ultimii ani numărul companiilor care au intrat pe piață a scăzut iar cele care deja funcționau s-au concentrat pe consolidarea afacerii.  ”În ultimii doi ani, industria locală de business services și-a modificat substanțial dinamica. Numărul de investitori noi s-a diminuat comparativ cu perioada anterioară, iar companiile deja prezente pe piață și-au consolidat poziția”, arată  Carmen Bindas, managerul de resurse umane al uneia dintre marile companii de profil cu prezență în Cluj.

O altă firmă de profil, cu 400 de angajați dintre care aproape jumătate au fost recrutați anul trecut, anunță că vrea încă 75 de angajați în 2020, în special ingineri software.

industria serviciilor de business a generat anul trecut venituri în creștere, de peste 4,5 miliarde euro, ajungând la peste 2% din produsul intern brut. Studiul citat arată că principalele servicii furnizate în industrie sunt IT (34%), servicii financiare și contabile (28%), operațiuni clienți (26%) și resurse umane (21%).
Aproximativ 85.000 de angajați ai acestei industrii lucrează în București, ceea ce înseamnă aproximativ 8% din totalul angajaților din Capitală, 15.000 în Cluj – 6% din numărul de angajați din județ, 11.000 în Iași și 10.000 în Timișoara.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare