Închide

Boc vrea milionul de euro pentru a instala Capitala Europeană a Inovării la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 05, 2020 0 696

Primarul Emil Boc a anunțat astăzi intenția orașului de a-și depune candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în prezența Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel prezentă la Cluj la un eveniment dedicat inovării și stratup-urilor. Premiul pus la bătaie de Comisia Europeană pentru programul de inovare câștigător este de 1 milion de euro și este finanţat din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare.

Primarul Emil Boc a anunțat că vrea ca municipiul să își depună candidatura și este convins de faptul că poate lua titlul chiar de anul acesta. Și comisara europeană Mariya Gabriel a spus că există șanse în acest sens mai ales având în vedere potențialul pentru dezvoltarea de start-upuri aici și faptul că autoritățile localte au un plan și o strategie la capitolul inovare.
În 2019 titlul a fost deținut de Nantes din Franța, care a obținut premiul cel mare de 1 milion de euro finanţat prin programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare. Celelalte cinci oraşe din clasament – Anvers (Belgia), Bristol (Marea Britanie), Espoo (Finlanda), Glasgow (Marea Britanie) şi Rotterdam (Olanda) – au primit fiecare câte 100.000 de euro pentru a-şi promova şi a-şi extinde practicile de inovare.

Nantes a câștigat titlul deoarce a elaborat o viziune şi o practică de guvernanţă deschisă, având un dialog constant cu cetăţenii, cu asociaţiile şi cu experţii în elaborarea și implementarea de politici publice.

Printre politicile şi proiectele emblematice sunt de amintit „Marile dezbateri” cu locuitorii pentru a discuta subiecte fierbinți precum tranziţia energetică (peste 55.000 de participanţi şi a avut ca rezultat o foaie de parcurs pentru 2018 cu 33 de angajamente ambiţioase, monitorizate de o comisie formată din cetăţeni independenţi şi părţi interesate). Și Clujul își dezbate proiectele de modernizare a spațiului public în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică înființat în 2017.

De asemenea, există și un proiect intitulat „15 locuri de reinventat” – o selecţie competitivă a ideilor prezentate de cetăţeni – care a dus, de exemplu, la transformarea unei capele neutilizate într-o crescătorie urbană de ciuperci, la crearea unei platforme de sensibilizare cu privire la politica „zero deşeuri” şi la înfiinţarea unei cantine de solidaritate într-un fost restaurant, unde voluntarii gătesc pentru cei nevoiaşi. La Cluj acest proiect este reprezentat de bugetarea participativă prin care cetățenii pot propune și decide prin vot electronic proiecte pe care Primăria să le facă din bani publici.

O altă componentă este „Nantes City Lab” care îi ajută pe inventatori să testeze noi soluţii în viaţa reală, furnizând infrastructuri fizice şi digitale, cum ar fi o casă socială imprimată 3D realizată în numai 3 zile sau o navetă autonomă alimentată exclusiv de la un drum solar.
De asemenea, programul „Nantes – capitala tehnologică a Franţei” stimulează activitatea şi expansiunea întreprinderilor nou-înfiinţate, atragerea de talente şi tehnologii revoluţionare, permiţând coordonarea şi promovarea ecosistemului de inovare regional.

La Cluj Primăria a activat un  Consiliu Consultativ pentru Antreprenoriat si Inovare in IT care s-a implicat în furnizarea de soluții digitale pentru ușurarea vieții locuitorilor din oraș. Primăria a implementat un funcționar electronic și are proiecte pentru perfecționarea sa.

Barcelona, Amsterdam , Paris sau Atena sunt celelalte orașe care au fost Capitale Europene ale Inovării.

La Cluj-Napoca se derulează zilele acestea Star-up City un eveniment destitat informării cu privire la programele Comisiei Europene pe componenta de inovare, certetare, educație și tineret ăn perioada programatică următoare. Evenimentul e organizat de Primăria Cluj în parteneriat cu Asociația Transilvania IT și cuprinre sesiuni de lucur cu reprezentanții Comisiei Europene și ai mai multor orașe din Europa între 5 și 7 martie. La evenimente participă comisara pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, oameni din administrația clujeană dar și oficiali guvernamentali – ministrul educației Monica Anisie sau președintele Agenției pentru Agenda Digitală a României, Sabil Sărmaș, fost consilier local în Cluj-Napoca.  

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.