Închide

Studiu: Cluj-Napoca e orașul din Europa cu cele mai multe decese premature cauzate de căldură

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2023 0 205

Cluj-Napoca e orașul din Europa cu cele mai multe decese premature cauzate de căldură, în contextul în care e betonat, pietruit iar arborii sunt rari, arată un articol Euronews publicat ieri.

Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de oameni. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci, arată articolul.

Spre comparație Lisabona are doar 3,6% acoperire cu copaci. La celălalt capăt al spectrului, Oslo are cea mai mare acoperire a arborilor, cu 34%, adică mai bine de o treime. Plantarea mai multor copaci în orașele europene ar putea reduce numărul deceselor cauzate de valurile de căldură cu mai mult de o treime, arată o nouă cercetare citată de Euronews. ”Străzile mărginite de copaci și spațiile verzi fac din orașe locuri mult mai frumoase în care să locuiești și să lucrezi. Dar orașul european mediu se mândrește cu doar 15% acoperire urbană cu copaci”. Creșterea acestei acoperiri la 30% ar reduce temperaturile de vară cu 0,4 grade, sugerează analiza Institutului de Sănătate Globală din Barcelona – și ar putea salva mii de vieți.

Cercetătorii au analizat mortalitatea prematură în orașele europene pe tot parcursul anului 2015. Rezultatul – temperaturile ridicate au provocat 6.700 de decese premature. Potrivit studiului, 2.644 dintre acestea – 39,4 la sută – ar fi putut fi prevenite prin creșterea acoperirii arborilor la 30 la sută.

Zonele urbane – unde betonul și asfaltul absorb razele soarelui – acționează ca ”insule de căldură” pe vreme caldă, se arată în articol. Potrivit studiului, trei sferturi din populația urbană totală trăiește în zone în care temperatura este cu mai mult de un grad mai ridicată decât în ​​mediul rural din jur. O cincime dintre locuitorii orașului trăiesc în zone în care diferența medie de temperatură de vară este mai mare de două grade. Spațiul verde poate contracara acest efect potențial mortal.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu