Închide

Spectacol de tradiții populare în februarie în Cluj, între alții pe scenă urcă și tezaurul uman viu, cărbunarul Iosif Bordea din Muntele Rece.

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 02, 2023 0 121

Spectacol de tradiții populare în februarie în Cluj, între alții pe scenă urcă și tezaurul uman viu, cărbunarul Iosif Bordea din Muntele Rece.

În luna februarie, sau în luna lui făurar, așa cum este denumită această perioadă în calendarul popular românesc, se terminau șezătorile în satul tradițional și erau celebrate zile ale tinereții și ale dragostei. Astfel, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj) anunță că organizează un spectacol pe temă, ”De dor, de drag, de tinerețe”.

Spectacolul e programat în 23 februarie de la ora 18 pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napca. Pe scenă urcă interpreții Denisa Perde Rus, Alex Vaida, Marcela Silaghi, Alexandru Potra, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Ramona Ciceoan, Raul Oltean, Crina Varga – Haiduc și Florin Bota. Un moment în cadrul spectacolului îl va avea și taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei ”Dumitru Fărcaş”. Începând cu anul 2005, el a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare din Dealurile Clujului și Banat, prezentate de membrii Școlii de joc tradițional românesc ”Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca. Totodată, cei prezenți vor putea afla amănunte despre diverse obiceiuri din satele județului Cluj, legate de dragostea dintre doi tineri, despre șezătorile de altădată, jocul satului, pețit sau nuntă, aspecte din cadrul campaniilor de cercetare realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acestea vor fi aduse în scenă de grupuri de tineri păstrători de tradiții din Cluj – ”Jijicanii”, Negreni, Orman, Huedin, Frata, Valea Drăganului și Măguri-Răcătău, care revitalizează și păstrează obiceiurile din zona lor de proveniență.

Un alt moment despre care organizatorii spun că e ”extraordinar” în cadrul spectacolului va fi vizionarea unui scurt film documentar-etnografic și premierea cărbunarului Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, desemnat anul trecut Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii.

Citește și:

Un clujean a fost desemnat tezaur uman viu, e singurul cărbunar din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu