Închide

Studenții UBB au făcut și ei o petiție după ce riveranii și activiștii au început să strângă semnături împotriva proiectului Universității Babes-Bolyai de construire a unui nou cămin în campusul Hasdeu. Sunt de acord să se taie copacii pentru a se consolida un nou cămin

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - ian. 20, 2021 3 270

Consiliul Studenților alături de organizațiile studențești din Universitatea Babeș-Bolyai au inițiat o petiție prin care vor să strângă și ei semnături, însă în favoarea proiectului de reamenajare a Campusului Hasdeu care prevede construcția unui nou cămin și etajarea a 5 din cele 7 cămine câte există în campus. Studenții spun că sunt ecologiști, participă la acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar că susțin tăierea copacilor din Hasdeu și construirea unui nou cămin, arătând că arborii sacrificați vor fi replantați în altă parte. Mulți studenți, puține locuri de cazare și o „o pantă ascendentă și în ceea ce privește prețul imobilelor în care vor fi cazați viitorii și actualii studenți”, așa își motivează studenții demersul.

Riverani și activiști clujeni au criticat proiectul UBB și au cerut Primăriei, în etapa de consultare publică privind proiectul de urbanism, ca noul cămin dorit în Hasdeu să fie construit în altă parte având în vedere că va aduce cu sine distrugerea spațiului verde din complex, dar și scăderea calității vieții celor care locuiesc în zonă. Aceștia au inițiat și o petiție împotriva proiectului de reamenajare a campusului Hasdeu în forma avizată de arhitectul șef al municipiului.

„Deoarece mai mulți activiști de mediu încearcă, prin diverse mijloace, să împiedice acest proiect, aducând ca argument tăierea mai multor arbori din Campusul Hasdeu, dorim să subliniem faptul că arborii aflați, actualmente, în arealul ales pentru construirea căminului în cauză vor fi replantați într-un alt loc al campusului. Pentru că poziția Consiliului Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai este favorabilă construirii acestui spațiu de cazare necesar studenților și, totodată, susține mansardarea altor cinci cămine deja existente, solicităm sprijin în continuarea demersului de reamanajare a Campusului Hasdeu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, avem rugămintea ca toți cei care ne împărtășesc poziția să semneze petiția noastră! Ulterior, rezultatele acesteia vor fi transmise către instituțiile competente. De asemenea, vă reamintim că noi, Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (CSUBB), susținem activ protejarea mediului înconjurător, participând constant la diferite proiecte de acest tip, precum UBB Goes Green și alte acțiuni de ecologizare și de plantare a unor noi arbori”, se arată în petiția inițiată de Consiliul Studenților pentru proiectul de reamenajare a campusului Hasdeu care prevede construirea unui nou cămin și etajarea a 5 din cele 7 cămine câte există în campus.

Studenții mai spun că un nou cămin este mai mult decât necesar având în vedere deficitul de locuri de cazare pe care îl are în prezent UBB, chiar dacă afectează spațiul verde sau îl diminuează.

„Prin prisma activității de cercetare și de dezvoltare a mediului comunitar clujean, se observă o pantă ascendentă și în ceea ce privește prețul imobilelor în care vor fi cazați viitorii și actualii studenți. Această situație împinge spre îmbunătățirea serviciilor de cazare și spre mărirea numărului de locuri în cadrul căminelor din Universitatea Babeș-Bolyai. Studenții, de cele mai multe ori, doresc să se cazeze în spațiile alocate acestora din partea universității pentru a cunoaște mediul academic, pentru a interacționa cu alți studenți și pentru a beneficia de cele mai bune spații de cazare în cadrul căminelor. Prin urmare, este o reală nevoie de construirea unui nou cămin, ca Universitatea Babeș-Bolyai să poată satisface un număr mai mare de cereri de cazare decât în prezent și, implicit, să le asigure studenților condiții optime pentru o bună desfășurare a activității de cercetare”, se mai arată în petiția studenților.

Proiectul Universității Babeș-Bolyai privind mărirea capacității de cazare din actualul campus studențesc Hasdeu cu peste 800 de locuri prin etajarea a 5 din cele 7 cămine existente, plus construirea unui nou cămin cu 3 etaje în zona cantinei a fost avizat de arhitectul șef al municipiului în luna iulie 2020. Proiectul a fost intens discutat în comisia de urbanism a Primăriei încă din 2019 și a fost criticat de arhitecții din comisia de urbanism. De asemenea și vecinii au formulat obiecții față de intenția UBB de a construi în zona Hasdeu. Documentația de urbanism a fost în consultare publică până în 15 ianuarie și urmează să intre în Consiliul Local spre a fi avizată.

În etapa de consultare publică a fost inițiată o petiție, „Vrem aer curat în Hasdeu” împotriva proiectului Universității Babeș-Bolyai prin care clujenii cer ca noul cămin dorit în această zonă să fie construit în altă parte. Riveranii de pe strada Hasdeu au formulat și ei obiecții față de construcția nou propusă lângă casele lor arătând că noul cămin le diminuează calitatea vieții, în contextul în care deja în zonă Primăria este aproape să termine un parking cu 360 de locuri făcut în parteneriat cu UBB, pe un teren din campusul universitar, parcare care va genera trafic și noxe.

Petitia „Vrem aer curat în Hasdeu” a fost semnată deja de peste 2400 de oameni. Petiția studenților a fost semnată și ea deja de peste 580 de persoane.

Detalii: A apărut petiția împotriva intenției UBB de a construi în campusul studențesc Hasdeu un nou cămin

 

3 comentarii

 1. Acel camin studentesc poate fi construit intre cantina studenteasca si caminul II, fara a afecta riveranii, este in imediata aproiere a parkingului; suprafata de acolo permite construirea acelui camin;
  intelegem ca studentii au nevoie de cazare, dar cu noi cei care locuim acolo cum ramane?
  chiar nu contam?
  raspunde cineva din Primarie de faptul ca acel camin ne diminueaza calitatea vietii?
  Cum ar fi ca cei care semneaza aprobarea construirii caminului sa locuiasca in zona?

 2. Studentii au nevoie de spatii de cazare adevarat, dar in cazul de fata nu este vorba doar de taierea unor copaci si plantarea altora in alt loc dupa cum sustin studentii UBB, ci de afectarea vietii a celor care locuiesc in zona;
  acel camin se poate face in alt loc tot in Hasdeu langa cantina( in partea de sud si caminul II) iar amfiteatrul din fata caminului II care oricum este folosit foarte putin de catre student poate fi relocat in apropierea biserii fara a afecta spatial verde nefiind necesar sa se taie acei brazi frumosi!
  ar trebui sa se tina cont si de opiniilor riveranilor!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.