Închide

UPDATE Strategie în lipsa fugarului Bene pentru Hotelul Continental: ”Galeriile New York”

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 11, 2018 3 5787

UPDATE: 14.02.2018

Omul de afaceri Nagy Elek a transmis o informare către redacția Actual de Cluj, precizând că nu s-a întâlnit niciodată cu Ioan Bene și că nu și-a manifestat intenția de a cumpăra Continentalul.

”În legătură cu articolul „Strategie în lipsa fugarului Bene pentru Hotelul Continental: «Galeriile New York»” publicat în ziarul Actual de Cluj la data de 11.02.2018, facem următoarele precizări: Dl Nagy Elek nu s-a întâlnit niciodată cu dl Ioan Bene. Totodată, dl Nagy Elek nu a negociat niciodată până în acest moment, nici direct, nici prin alte persoane împuternicite în acest sens, cu dl Ioan Bene sau cu alte persoane împuternicite să îl reprezinte pe dl Ioan Bene, cumpărarea fostului Hotel Continental din Cluj-Napoca de la d-l Ioan Bene sau de la orice altă entitate controlată de acesta” – se precizează în informarea transmisă redacției Actual de Cluj.

11.02 2018

O nouă autorizație de construire care vizează transformarea fostului Hotel Continental într-un centru comercial („Galeriile New York”) ar fi fost emisă de Primăria Cluj Napoca, pentru beneficiarul Napocamin, în noiembrie, 2017, arată surse din administrația locală pentru Actual de Cluj. Documentul ar fi fost emis, deși constructorul nu și-a finalizat lucrările de reabilitare a imobilului, așa cum erau prevăzute în prima autorizație de construire, care a expirat tocmai luna aceasta (1 februarie 2018). În mod surprinzător, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, susține că nu e la curent cu situația actuală a proiectului pentru această clădire – subiect arhidezbătut în spațiul public – dar că va reveni cu detalii. Ce este sigur e că atât firma beneficiară a proiectului, SC Napocamin, cât și firma care se ocupa de lucrări, Napoc SA, erau controlate de omul de afaceri Ioan Bene, în prezent condamnat la închisoare cu executare pentru dare de mită.

Reamintim că Primăria nu a dorit să achizționeze acest imobil de patrimoniu cultural, deși avea drept de preemțiune asupra lui, astfel că lichidatorul judiciar (Societatea Ardeleana) i-a vândut-o lui Ioan Bene (respectiv societății Napocamin), pentru 5 milioane de euro. Inițial, Napocamin s-a angajat să construiască un Hotel (vezi planșa de șantier mai jos). Lipsa spațiilor pentru parcări i-a determinat pe beneficiari să cerară o serie de modificări în proiect, care nu au fost însă agreate nici de Comisia de Urbanism a Primăriei, nici de Comisia Monumentelor Istorice. Omul de afaceri Ioan Bene ar fi trecut peste această Comisie, solicitând aprobări pentru undele modificări la clădire direct la Comisia de la București. În baza avizelor pe care le-ar fi obținut, destinația din proiectul ”Hotel” ar fi fost convertită în „Centru Comercial”. De altfel, noua autorizație de construire eliberată de Primărie în noiembrie, 2017, pentru acest imobil, poartă titlul de „Galeriile New York”.

Continentalul, pe mâna maghiarilor?

Sursele Actual de Cluj informează că Ioan Bene s-ar fi întâlnit, anul trecut, cu un magnat maghiar care și-ar fi exptimat intenția de a cumpăra clădirea fostului Hotel Continental.  Bene ar fi cerut 15 milioane de euro pentru clădire, însă la momentul respectiv tranzația nu s-a concretizat. „Este vorba despre omul de afaceri Nagy Elek,  care de altfel a cumpărat și Castelul din Gilău, pe care mai apoi l-a donat Fundației conduse de consilierul local Gergely Balazs. Nagy Elek s-a întâlnit cu Bene, dar pentru că nu s-a ajuns la o înțelegere în privința prețului, tranzacția s-a blocat, la momentul respectiv”, au informat sursele Actual de Cluj

Vom reveni cu detalii legate de proiectul fostului Hotel Continental

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare