Închide

FOTO. Propuneri pentru cartiere mai prietenoase: verde pe Canalul Morii

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 11, 2018 2 2886

Canalul Morii, una dintre resursele ignorate ale oraşului, a revenit în atenţia locuitorilor Clujului. Un grup de tineri vrea să propună, alături de vecini, revitalizarea unui bucăţi din traseul apei: cu spaţii verzi, zone de relaxare sau joacă pentru locuitorii de toate vârstele, o pasarelă nouă, locuri de plimbat, de stat la poveşti ori de văzut filme.

Proiectul a prins contur în 2017, după ce, în toamna anului trecut, Centrul Cultural Clujean – „moştenitorul” proiectului ratat Cluj-Capitală Culturală 2021 – a lansat prima ediție a Fondului de Inovare. Comunitatea era chemată să vină cu idei pentru oraş. Primele proiecte care ar urma să fie implementte sunt amenajarea unui traseu pietonal în zona Scorțarilor, pe Canalul Morii, locuri de joacă şi festival în zona străzii Bucegi – Calvaria şi un festival de street food în Mărăşti. La proiecte ar urma să contribuie şi vecinii.

Proiectele au fost anunţate din noiembrie, iar echipele de lucru încă fac planuri. Potrivit celor de la CCC, în perioada martie – iunie au loc experimentele în cele trei zone. „Vor fi experimente, amenajări și utilizări temporare. La finalul perioadei, evaluăm cu vecinii satisfacția, încercăm să obținem de la ei concluziile finale asupra felului în care vor să arate spațiile, apoi le dăm primăriei pentru implementare”, a precizat Ştefan Teişanu, directorul CCC.
Primele imagini cu propuneri pentru felul în care ar putea să arate Canalul Morii au apărut deja:
Înainte şi un posibil „După”:
Înainte să vă prezentăm primele propuneri transmise de echipa care lucrează la proiect, precizăm că până în 15 februarie încă se adună idei şi se face planul despre cum ar trebui să arate spaţiile verzi de lângă Canalul Morii, urmând ca din aprilie ele să fie puse în practică. Mai precis, zona avută în vedere e zona Scorțarilor – Parcul Farmec din Mărăşti. Intervenția se dorește a fi una punctuală, eficientă, cu efectele vizibile într-un timp cât mai scurt. Membrii echipei sunt Larisa Bucatariu, Iunia Buricescu, Ana-Maria Cosma, Anda Gheorghe, Edith Heczei, Alexandra Lucaci, Anca Moldovan şi Miruna Moldovan

Sursa foto: CCC

Care sunt problemele

Conform echipei de lucru, se urmărește reabilitarea zonei prin salubrizarea, reconversia și accesibilizarea unor spații publice existente. „De asemenea, se dorește crearea unui spațiu public generos, sigur, în relație cu cursul de apă pe care se află, care să vină în întâmpinarea nevoilor vecinilor și să servească ca model pentru modul de tratare a zonelor publice din cartierele municipiului Cluj Napoca”, precizează echipa.

Aria de lucru a fost împărţită pe zone şi au fost conturate câteva prime propuneri de intervenţii. Nişte scenarii posibile, după cum spun iniţiatorii ideilor. ZONA I este reprezentată de Parcul Farmec – zona de loisir și spațiu de joacă pentru copii. „Parcul Farmec reprezintă o zonă în care se întâlnesc mai multe generații (copii, părinți, bunici, adolescenți dar și tineri), dar atrage și persoane fără adăpost, lucru care face ca zona sa fie văzută ca fiind una nesigură. Deși parcul a trecut prin lucrări de modernizare în 2011, din cauza lipsei unui program de întreținere regulată, igiena și funcționalitatea facilităților sunt destul de precare. Acesta este atât cazul locurilor de joacă pentru copii, cât și a grupurilor sanitare din parc”, se precizează în descrierea proiectului. ZONA II e un spațiu verde neutilizat: zona de trecere spre Parcul Farmec. „Spațiul verde de peste Canalul Morii este folosit ca zonă de tranzit între Parcul Farmec / str. București și P-ta Mărăști, preponderant ca loc de plimbare pentru câinii din zonă și uneori de către copii. Are probleme de curăţenie și o problemă clară a spațiilor de parcare și a spațiilor pietonale, pe o mare parte a străzii trotuarele fiind ocupate de mașinile din zona care nu au unde parca”, e sinteza problemelor din zonă.

Echipa de lucru a conturat o listă de propuneri care ar putea contribui la atractivitatea zonei. Acestea urmează să fie discutate cu locuitorii din vecini, pentru a putea fi alese inițiativele cele mai potrivite nevoilor celor care locuiesc în zonă.

Scenarii cu soluţii. Curăţenie şi mai mult verde

În ceea ce priveşte zona Parcului Farmec, se propune igenizarea mobilierului de joacă (curățenie, revopsirea și repararea mobilierului), dar şi a gropii de nisip şi a toaletelor, precum şi revopsirea băncilor din parc. Ar mai fi nevoie de asigurarea unor cabine de schimb și toalete pentru copii, de înlocuirea coșurilor de gunoi şi asigurarea pazei în zonă. Echipa mai propune vopsirea parapeților şi a gardurilor, igienizarea Canalului Morii, amplasarea unei pasarele noi pentru legătură cu Parcul Farmec, şi posibile proiecții pe spatele centralei termice. În spațiul verde neutilizat ar putea fi plantaţi arbori, pe marginea Canalului Morii. S-ar putea amplasa bănci, dar şi coșuri de gunoi cu signalistică pentru proprietarii de câini, precum și pungi de gunoi. Se mai propune reabilitarea exterioară a punctului termic şi refolosirea spațiului de deasupra acestuia – ca posibilă gradină sau mic spațiu de joacă. De asemenea, echipa de proiect arată că prin reorganizarea parcărilor și a trotuarelor se poate realiza o promenadă de-a lungul Canalului Morii. Reorganizarea locurilor de parcare poate duce la optimizarea locurilor și chiar la mărirea numărului de parcări.

Responsabilii de proiect ţin să sublinieze că toate acestea sunt scenarii posibile şi propuneri, aşa că îi încurajează pe vecini să contribuie cu idei. „Lista e deschisă pentru a fi completată de vecini. Dupa ce strângem idei şi vedem care sunt proiectele „preferate” de majoritate şi care se pot realiza în această primă etapă, vom continua cu implementarea. Acum suntem în faza de informare şi colectare de informaţii. Am vrea să folosim aceste propuneri din proiect ca punct de pornire pentru o discuţie cu comunitatea. Acestea sunt nişte scenarii posibile, care vor servi ca bază pentru discuţiile ulterioare”, a subliniat Anda Gheorghe.

Cei cu idei, sunt invitaţi să îşi trimită propunerile la: verdepecanalulmorii@gmail.com

Canalul Morii neglijat e o preocupare constantă în societatea civilă, dar, deocamdată, traseul apei a rămas în multe locuri neutilizabil. O parte din echipa care lucrează acum la proiect cu CCC a participat şi la un workshop în cadrul festivalul de design ZAIN. Vezi câteva propuneri pe mai multe tronsoane:

 

FOTO Înainte şi După. Cum ar putea arăta Clujul pe malul Canalului Morii: poduri, gradene, spaţii verzi şi hotelul Cristian demolat

 

Citeşte şi:

MULTIMEDIA Ce-a fost și ce-a ajuns: istoria controversatului Canal al Morii din Cluj

2 comentarii

  1. Proiectul a prins contur în 2017, după ce, în toamna anului trecut, Centrul Cultural Clujean – „moştenitorul” proiectului ratat Cluj-Capitală Culturală 2020

    Oare nu la 2021 se refera candidatura?

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare