Închide

Știrile de pe vremuri la Gherla: oameni păcăliți cu o mașinărie-minune, scandal mare la poștă, oameni omorâți de „Uraganul din Ardeal”

Din județ by Actual de Cluj - iul. 11, 2022 0 162

Se întâmplau multe la Gherla și pe vremuri, chiar și cu 100 de ani în urmă, potrivit știrilor apărute în ziarele din acele timpuri, la data de 10 iulie.

O minciună cât casa a lăsat numeroși localnici fără bani, în 1904. Un scandal uriaș a lovit poșta din oraș în anul 1918, după ce în urma unor cercetări s-au descoperit mai multe lucruri în neregulă. În 1925, furtunile care s-au abătut asupra zonei au produs mari pagube materiale, dar și umane. Fenomenul s-a repetat, în vara anului 1936.

Mașina-minune lasă oamenii fără bani

Un căpitan de cavalerie, Papazian Lukács, a dispărut din Gherla. Se întâmpla în anul 1904, când 40 de familii au fost păcălite de excroc, care îi ademenea cu poveștile sale și pe cei mai inteligenți oameni. Între aceștia s-a aflat și parlamentarul Antal Molnar.

Papazian îi îmbârliga pe oameni să devină acționari la o fabrică de mașini perpetuum mobile, o invenție a unui anume profesor Mozes Szabo din Sânpaul, județul Harghita. Amăgiți cu câștiguri mari, localnicii au cotizat cu sume serioase de bani, pentru care și-au vântut găinile și curcanii din curte.

Timp de un an de zile, noii acționari ai companiei-minune au fost tratați cu cele mai abracadabrante povești. În cele din urmă, păgubiții s-au întors nu împotriva lui Papazian, ci împotriva lui Mozes Szabo, dar convinși că mașina care funcționează fără oprire chiar există, scria ziarul Pesta, pe 10 iulie 1904.

Citește articolul pe gherlainfo.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu