Închide

Spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, observații astronomice: vine Noaptea Cercetătorilor

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 18, 2015 0 462

Sunteți chemați în universul ştiinţific. Cine vă invită? Chiar oamenii de știință, de Noaptea Cercetătorilor 2015, eveniment care va avea loc la Cluj-Napoca şi în alte aproximativ 300 de oraşe europene pe 25 septembrie, cu scopul de a populariza ştiinţa şi învăţarea distractivă. În Cluj-Napoca, cercetători din diferite domenii, ingineri, exploratori şi inventatori îi aşteaptă pe pasionaţii de ştiinţă în Parcul Central (zona Casino) în ultima vineri a lunii septembrie începând cu ora 16:00, au anunțat organizatorii.

Centrele oraşelor București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara, precum și altor 13 locații din România vor găzdui experimente, prezentări ştiinţifice, activităţi educative pentru copii, concursuri şi alte activităţi.

„Elevii, studenţii, chiar şi adulţii vor fi captivaţi de experimente inedite, device de control a PC-ului cu ajutorul gândului, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, observații astronomice sau prin microscop și alte experimente inedite. De asemenea, prezentări ale participanților de la concursul FameLab îi așteaptă pe vizitatori”, spun organizatorii. Evenimentul Noaptea Cercetătorilor face parte din calendarul evenimentelor Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Evenimentul din Cluj Napoca este organizat de Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Organizatori în celelalte orașe sunt: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Ştiinţe Spaţiale şi Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

 

Ce e  Noaptea cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020 (2014 – 2020), acțiunile Marie Sklodowska-Curie, și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori, potrivit organizatorilor. Noaptea Cercetătorilor le oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare