Închide

Spectacol folcloric pentru salvarea bisericii din Lujerdiu, una dintre puținele ctitorii din Ardeal atribuite lui Mihai Viteazu, acum degradată

Actualitate by Actual de Cluj - mai 20, 2022 0 256

Spectacol folcloric pentru salvarea bisericii din Lujerdiu, una dintre puținele ctitorii din Ardeal atribuite lui Mihai Viteazu, acum degradată.

Spectacolul are loc vineri 27 mai în Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18, și e susținut de solista de muzică populară Maria Marcu, originară din Lujerdiu, cea care a fost botezată și cununată în biserica lui Mihai Viteazul, iar cântecele din Maramureșul Istoric vor fi aduse pe scenă de Ștefan și Andrei Petreuș. Jocurile tradiționale vor fi prezentate de Grupul ”Tradiții Ormănene” din Orman, județul Cluj, coordonat de Aurora Cosma, de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de profesoara Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, dar și de membrii Școlii de jocuri tradiționale românești ”Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca. Spectacolul folcloric „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!” este organizat de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Protopopiatul Ortodox Român Cluj I și Protopopiatul Ortodox Român Cluj II. Biletele pot fi cumpărate online, pe entertix.ro și myticket.ro , în magazinele bisericești ale Arhiepiscopiei Clujului  din Piața Avram Iancu 18 și cel de pe strada Primăverii din  cartierul Mănăștur), în Librăriile Cărturești și la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca în ziua spectacolului, între orele 16 și 18.
În vara acestui an se vor împlini 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul, care a ctitorit între altele biserica din satul Lujerdiu, din comuna clujeană Cornești. Deși figurează sub codul LMI CJ-II-m-B-07691 pe lista monumentelor istorice, lăcașul de cult se află într-o stare avansată de degradare. De anul trecut mai mulți clujeni pasionați de istorie și-au propus să ridice din uitare această biserică, prin donații și sponsorizări. Până în prezent au fost încheiate etapele de documentare, de studii geologice și arheologice. S-a reușit salvarea bisericii de la prăbușire, prin lucrări de consolidare a fundației și a terenului de sub lăcașul de cult. În acest an grupul de voluntari și-a propus consolidarea pereților și retencuirea acestora cu tencuială pe bază de var. Se va realiza, de asemenea, o șarpantă nouă din lemn de esență moale, păstrând geometria șarpantei actuale. Învelitoarea din tablă zincată se va schimba în tablă de cupru. Costurile celei de-a doua etape, cea de consolidare a pereților și de retencuire a acestora, precum și de înlocuire a șarpantei actuale și a învelitorii de tablă, a fost estimat de specialiști la aproximativ 300.000 de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare