Închide

Replică dură pentru președinta Ungariei, care de la Cluj a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 21, 2022 1 742

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a luat poziție vineri după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că ”e prioritatea mea, să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”. Mesajul Katalinei Novak vine după ce aceasta, proaspăt aleasă în funcția de președinte al Ungariei, a venit într-o vizită așa zis privată în România, în Cluj și Alba, ignorând complet autoritățile de la București, deși are programate întâlniri cu caracter oficial cu lideri ai comunității maghiare din regiune.

Mai mult, MAE arată că ”astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară”.

Secretarul de stat MAE pentru afaceri europene i-a transmis acest mesaj ambasadorului Ungariei la București.

Președintele Ungariei Katalin Novak se află într-o vizită privată în România, fiind invitată sâmbătă la un eveniment cultural din Alba Iulia. Ea a ajuns la Cluj joi, iar vineri dimineața și-a petrecut dimineața în Parcul Central, alergând și având grijă să posteze pe contul de facebook imagini cu traseul pe care l-a parcurs în „Kolozsvár” (foto jos).

Katalin Novak participă sâmbătă și la dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen în centrul municipiului Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook/captura/ Katalin Novak

Un comentariu

  1. Ce să-ți povestesc, cu alte cuvinte oficialilor români le este permis să-și exprime orice păreri referitor la cetățenii români/moldoveni din Republica Moldova sau Transnistria, în timp ce maghiarilor le este interzis? Întrebare: de ce?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.