Închide

Specializarea UBB unde cu greu se ocupă trei locuri într-un an. Student: „Este păcat dacă s-ar desființa etnologia, așa că am început să facem campanii de promovare, alături de absolvenți care lucrează în Cluj-Napoca”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 12, 2022 0 2719

În fiecare an, tot mai puțini absolvenți de liceu, aleg să se înscrie la specializarea Etnologie, așa că studenții au început să se implice în campanii de promovare a acestui domeniu care se studiază în cadrul Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB. Dariul Vele, student în anul II, spune că, cu greu, se ocupă trei locuri într-un an. „Anul acesta am apelat la testimoniale cu absolvenți ai specialității, care lucrează în domeniu, au asociații, cântă sau activează în muzee. Este păcat dacă s-ar desființa o astfel de disciplină care până la urmă are legătură cu țăranii și satele noastre, din ce în ce mai depopulate, cu tradiții și obieceiuri care fac parte din noi toți , mai ales din care am pornit de la țară iar acum toți vor să se reîntoarcă să locuiască la sat, însă puțini mai cunosc valențele satului românesc”, spune Vele.

 

„Împreună cu echipa de promovare am realizat testimoniale cu absolvenții acestei specializări  – Cătălina Rotaru, câștigătoarea concursului  de muzică Vedeta Populara de pe TVR 1 și imaginea specializării noastre, Sebastian Paic, muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și fondatorul asociației pentru Cultura Tradițională „ZESTREA”, Diana Pastor care activează într-un ansamblu folcloric din Județul Sălaj. Acești absolvenți ne-au mărturiisit că încă își mai aduc aminte de expedițiile cercetărilor de teren care au fost memorabile. Punem și noi umărul să promovăm specializarea. Noi suntem doar trei studeți într-un an pe locurile de la buget și din ce în ce mai puțini absolvenți sunt interesați să studieze etnologia. Fiind din comuna Gilău, tradițiile mi-au plăcut de mic copil, de la poveștile de demult spuse de bunica până la obiceiurile din comuna noastră ( de Crăciun, Paște și alte sărbători de peste an). Am spus că încerc să aflu mai multe și nu m-am înșelat. În cei doi ani de studenție am cunoștințe solide despre portul tradițional românesc, zone și subzone etnografice dar și  despre metodologia de cercetare  pe teren. Ar fi păcat să nu existe o astfel de specilizare, chiar dacă, deocamdată, odată ce termini, poți lucra doar la Muzeul Etnografic sau la Institul Arhiva de Flolclor din cadrul Academiei Române”, spune Darius Vele.

El susține că oportunități există, chiar dacă la început nu sunt roz, există și mai multe după absolvire. „Poți activa în centrele de conservare și promovare a culturii tradiționale, în impresariatul artistic, ca promotor local. Eu anul acesta am fost voluntar, am activat în cadrul TIFF și, fiind pasionat și de fotografie, am colaborat cu Muzeul Etnografic și presa locală și am realizat fotografii cu obiceiul secerișului reconstituit de către specialiști în cadrul parcului etnografic”, mai spune el.

„Componenta ţărănească a identităţii naţionale este extrem de puternică în cazul românesc și măcar o parte dintre noi putem să arătăm valorile univerului rural autohton și a societății tărănești”, mai completează studentul.

Detalii despre admitere:

https://admitere.ubbcluj.ro/ro/

http://hiphi.ubbcluj.ro/admitere/licenta

http://hiphi.ubbcluj.ro/studii/licenta/etnologie

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare