Închide

Specialist neamț în podiatrie face consultații gratuite la Cluj

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - nov. 25, 2015 0 560

Un specialist neamț în podiatrie – disciplină nouă în România – vine la Cluj ca să ofere servicii medicale gratuite.

Podiatrul german Andreas Schmidt va oferi servicii gratuite de podiatrie la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și la Centrul Medical de Podiatrie, la invitația Asociației de Podiatrie, înființată la Cluj, ce continuă luna de luptă împotriva diabetului zaharat cu examene de picior diabetic, testări de glicemie și evaluare calitativă a riscului cardiovascular

După ce în 16 noiembrie o echipă de specialiști cu competențe în podiatrie au realizat examinări și proceduri podiatrice gratuite pentru persoanele cu diabet de la Centrul Clinic Județean de Diabet, în această săptămână examinările vor fi conduse de Andreas Schmidt și realizate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și la Centrul Medical de Podiatrie. Sunt vizate în primul rând persoanele care suferă de picior diabetic, dar și cele cu diverse alte patologii, precum și persoanele sănătoase care doresc să învețe cum să-și mențină picioarele sănătoase.

Iată programul consultărilor:

  • joi, 26 noiembrie, între orele 10 și 17.00, la Centrul Medical de Podiatrie;
  • vineri, 27 noiembrie, între orele 10 și 12, la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca; între orele 15 și 19 la Centrul Medical de Podiatrie;
  • sâmbătă, 28 noiembrie, între orele 10 și 15, la Centrul Medical de Podiatrie.

Alături de examinările de picior diabetic, Asociația de Podiatrie oferă și testări de glicemie, realizate cu aparatură pusă la dispoziție de BioExpert, reprezentantul Fora în România, și evaluarea calitativă a riscului cardiovascular cu echipament AGE Reader. Toate procedurile sunt gratuite și vor fi efectuate pe bază de programare prealabilă la Centrul Medical de Podiatrie de pe strada Iuliu Moldovan 10. „Dorim să atragem atenția asupra urmărilor grave pe care diabetul le poate dezvolta și care pot duce la afecțiuni majore ale picioarelor. De asemenea, dorim să educăm populația în ceea ce privește îngrijirea corectă a picioarelor și să demontăm mituri care pot crea afecțiuni ale membrelor inferioare”, spune președintele asociației, Norina Gâvan.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, care în absența unei îngrijiri corespunzătoare poate duce la amputații. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet, afecțiune de care suferă aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani, potrivit unui studiu epidemiologic.
Podiatrul are un rol esențial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, până la 85% din cazurile de amputații la persoanele cu diabet ar putea fi evitate dacă acestea ar beneficia de asistență podiatrică.
Asociația de Podiatrie va lansa în primăvara anului 2016 primul curs de podiatrie din România, adresat asistenților medicali, după ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din România.

Citește și:

Meserie nouă în România, fac asociație la Cluj ca să promoveze specializarea medicală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags