Închide

Șpăgile din spitale: care sunt „tarifele” în Cluj

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - mai 15, 2018 0 1029

În spitalele din România, pacienții oferă bani personalului medical atât din proprie inițiativă, cât și la cererea cadrelor medicale – medici, asistente, infirmiere și chiar liftieri. „Șpăgile” merg de la câteva zeci sau sute de lei pentru consultație sau pur și simplu pentru „a fi băgat în seamă” până la mii de euro în cazul unor operații complicate, notează hotnews.ro.

Piatadespaga.ro, o platformă creată din inițiativa organizației non-guvernamentale Funky Citizens, își propune să ofere o hartă a șpăgii practicate în spitalele publice din România: unde „se dă”, cât, dar și care sunt spitalele și medicii care nu condiționează actul medical de șpagă. Vezi în articol cazuri concrete semnalate de pacienți: suma oferită, numele spitalului și, în unele cazuri, al medicilor care cer bani în schimbul actului medical.

Potrivit sursei citate, în Cluj se oferă următoareale „premii” în următoarele spitale:

1.700 RON pentru operație la Spitalul Oncologic I.C. din Cluj
Data: 16.02.2018.
Bani pentru operație: 300 lei pentru anestezist, 800 lei pentru medic chirurg ginecolog, 300 lei pentru medicul nr. 2, 300 lei pentru asistente, femei de serviciu, medicul de concedii.

1.400 RON pentru operație la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
Data: 07.02.2018.
Bani dați la chirurg & anestezist, pentru operație.

Elena Calistru, Funky Citizens: „Nu toată lumea este deschisă să raporteze că a dat șpagă”

Elena Calistru, președintele și co-fondatorul asociației Funky Citizens, a explicat, pentru HotNews.ro, că strategia platformei piatadespaga.ro este una „foarte cinică”: „Folosim fix mecanismele economiei de piață. Adică, în momentul în care un om observă că un loc a fost raportat că acolo nu i s-a cerut șpagă, în momentul respectiv o să tinzi, cumva, să te duci acolo. Asta în cazul în care ești în București sau într-un alt oraș mare, unde ai opțiuni. În orașele mici, unde ai un singur spital sau la țară, din păcate e mult mai greu să faci chestia asta. Cam asta a fost ideea, să încerci să pui o presiune de tip cerere și ofertă, astfel încât, dacă la un spital de stat se cere șpagă cât ar costa la privat, dar nu trebuie să mă căciulesc și să mă duc cu plicul, să știu ce să aleg.”

Elena Calistru atrage însă atenția că nu toată lumea este deschisă să raporteze că a dat șpagă: „Cauzele țin și de teamă, dar și de acceptare culturală a faptului că „săracii medici”. Oamenii mai degrabă semnalează când li se cere să aducă de acasă lucruri care ar trebui să li se ofere din spital – medicamente și alte lucruri. Mă gândeam că am putea adăuga acolo pentru ca ei să trimită liste cu ce au fost nevoiți să aducă de acasă la spital.”

Continuarea AICI

CITIȚI ȘI: Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

Medici și oameni

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare