Închide

Sophia Loren vine la Cluj și primește la TIFF premiul pentru întreaga carieră

ActualitateFestivalFilmTop News by Actual de Cluj - mai 25, 2016 0 344

Actrița italiană de 81 de ani, legendă a cinematografiei mondiale și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al TIFF. Sex simbol al anilor ’50 – ‘70, cu o popularitate internațională neegalată de nicio altă actriță italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, pe 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, au anunțat organizatorii TIFF. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei.

Săptămâna trecută organizatorii TIFF spuneau că deși au luat legătura cu nume celebre din cinematografia mondială (ca Danny de Vito sau Monica Belucci) nu au încă un invitat special oficial de anunțat, întrucât agendele nu se potrivesc. Acum însă s-a anunțat: Sophia Loren vine la Cluj. „Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulți ani la TIFF și mă bucur că se întâmplă, în sfârșit. Sophia Loren este idolul multor generații, o prezență tonică și șarmantă, cu o popularitate enormă în orice colț al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF și o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui șir de personalități puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, la Catherine Deneuve și Geraldine Chaplin”, declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Participarea Sophiei Loren la festival este posibilă datorită colaborării dintre TIFF și Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, co-organizator al evenimentului. „Suntem onorate să susținem prezența la Cluj a uneia dintre cele mai talentate, puternice și apreciate femei din lumea filmului. Sophia Loren este un model pentru multe generații de femei, iar întâlnirea cu ea la TIFF va fi un eveniment cu totul special”, a declarat Mihaela Rus, președinta Asociației Femeilor de Afaceri Cluj.

 

Diva de la Napoli
La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol și că l-a acceptat toată viața ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susținut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit An Evening with Sophia Loren. Actrița și-a rememorat viața și cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumusețe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Și faima. Toate se regăsesc și în volumul de memorii publicat în 2014 – „Yesterday, Today, Tomorrow: My Life”.

În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) și Ieri, oggi, domani / Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie. Sophia Loren și-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaționale, inclusiv unul de interpretare la Cannes și un Oscar, devenind prima actriță premiată cu statueta pentru un film străin și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie – „Pass the Wine (Sophia Loren)”.

 

Ce invitați mai vin la Cluj pentru TIFF

Vor sosi la Cluj, special pentru TIFF, Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film europeni, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Șapte ani în Tibet. Acesta va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale. Vor fi celebrate pentru întreaga carieră și actrițele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premiul de Excelență, și Lujza Orosz,căreia îi va fi înmânat Premiul pentru întreaga activitate. Regizorul japonez Sion Sono, „copilul teribil” al cinema-ului independent japonez, căruia TIFF îi dedică o retrospectivă amplă, va fi însoțit de actrița Megumi Kagurazaka. Cel mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, se va întâlni cu publicul în cadrul Focus Lituania, alături de fiica sa, actrița Ina Marija Bartaite. Regizorul turc Zeki Demirkubuz va fi omagiat în secțiunea 3×3.

Un invitat aparte este Richard Peña, mare iubitor de cinema românesc, profesor la Columbia University și fost director de program al Film Society of Lincoln Center, care a curatoriat secțiunea Midnight Delirium și va juriza competiția din Zilele Filmului Românesc. Printre personalitățile influente în lumea filmului se numără și Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, și Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival. Vor sosi la Cluj și actrița bulgară Margita Gosheva, premiată pentruThe Lesson la TIFF 2015, regizorul Tomasz Wasilewski (United States of Love), cineaștii Dietrich Brüggemann (Heil), Pablo Agüero (Eva Doesn’t Sleep), Sergio Machado (The Violin Teacher), Tomer Heymann (Mr. Gaga), Manolo Cruz (Between Sea and Land), Fekete Ibolya (Mom and Other Loonies in the Family), actrița Jurga Jutaitė(Vanishing Waves). Delegații importante din țările invitate la TIFF 2016, în cadrul secțiunii Focus – Lituania, Croația, Liban – vor ajunge în oraș în perioada festivalului.

Cătălin Cristuțiu, membru al juriului competiției, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistașu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Dorian Boguță sunt câțiva dintre invitații români așteptați la TIFF.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare