Închide

Șofer prins pe cel mai periculos drum din Cluj cu permis fals, l-a cumpărat cu 500 de euro, a fost condamnat la închisoare cu executare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 12, 2024 0 103

Un bărbat a fost condamnat în urmă cu două zile la Cluj la închisoare în regim de detenție după ce a fost depistat în trafic, pe cel mai periculos drum din Cluj, fără permis de conducere, dar le-a prezentat polițiștilor un permis fals, pentru care plătise 500 de euro.

Bărbatul are 33 de ani și la un control în 5 august 2021 anul trecut efectuat de polițiști pe DN1E60, considerat cel mai periculos drum din Cluj, le-a prezentat acestora un permis de conducere vădit fals. Acesta conducea o autoutilitară pe raza comunei Căpușu Mare și a prezentat la controlul efectuat de organele de poliție un permis de conducere categoria B, emis de către autoritățile din Irlanda, care s-a dovedit a fi fals. Permisul prezentat avea alte culori şi nu avea elementele de siguranța ale unui permis emis de către autorităţile irlandeze. Ulterior s-a dovedit că într-adevăr permisul era fals. Inculpatul a menționat în fața anchetatorilor că pentru obținerea permisului de conducere a achitat în anul 2018 suma de 500 euro unui bărbat cu care a luat legătura in timp ce se afla la muncă în Irlanda, care i-a spus că-i va aduce permisul de conducere acasă.

”Raportat la circumstanţele reale de săvârşire a infracţiunilor, instanţa constată că acestea prezintă o gravitate ridicată faţă de împrejurările şi modul de comitere, precum şi mijloacele folosite”, a arătat instanța Judecătoriei Huedin în decizia de condamnare. ”Astfel, deşi inculpatul cunoştea că nu deţine un permis de conducere valabil și nu avea, prin urmare, cunoștințe de circulație rutieră, a condus autovehiculul marca Mercees-Benz cu numărul de înmatriculare (…) pe DN1E60, pe raza localității Căpuşu Mare, un drum intens de circulat şi cu risc crescut de accidente. Or, deţinerea unui permis de conducere conferă dreptul titularului de a circula cu autovehiculul, infracţiunea fiind de natură să împiedice conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană necalificată pentru desfăşurarea unei asemenea activităţi, prevenind producerea de accidente rutiere soldate cu daune materiale sau chiar pierderea unor vieţi omeneşti”.
În procesul de individualizare judiciară, instanţa a mai avut în vedere faptul că inculpatul nu a produs niciun accident rutier, fiind oprit pentru un control, dar şi faptul că acesta a încercat să inducă în eroare agenții de poliție prin prezentarea unui permis de conducere despre care avea cunoştinţă că nu a fost obţinut în condiţii legale. ”Cu toate acestea nu se poate face abstracţie de faptul că inculpatul nu este la prima confruntare cu legea penală, săvârşind faptele în stare de recidivă postexecutorie”, a mai arătat instanța; astfel, în 2017 acesta a fost condamnat de Judecătoria Năsăud la o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare pentru săvârșirea unor infracțiuni rutiere, stabilindu-se termen de încercare de trei ani, sentința rămânând definitivă în septembrie 2017. ”Ca atare, instanţa nu poate neglija faptul că deşi a beneficiat de clemenţa organelor judiciare, fiind condamnat la o pedeapsă cu închisoarea a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, inculpatul a comis fapta dedusă judecăţii înainte de a se reabilita, ceea ce denotă perseverenţa sa infracţională”. ”Având în vedere perseverenţa infracţională de care a dat dovadă inculpatul, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse cu amenda penală pentru infracţiunea de uz de fals (…) ar reprezenta o sancţiune prea blândă, singura pedeapsă aptă să conducă la responsabilizarea inculpatului este cea a închisorii. Cu privire la modalitatea de individualizare judiciară a executării pedepsei, instanţa constată că raportat la antecedenţa penală a inculpatului (…) singura manieră de individualizare posibilă în speţă este executarea pedepsei în regim de detenţie”.

Acesta a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și la 9 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. Faptele fiind săvârșite în concurs de infracțiuni, instanța a contopit pedepsele și a aplicat pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care s-a adăugat un spor de trei luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare, în regim de detenție. Decizia, luată în urmă cu două zile de Judecătoria Huedin, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu