Opțional de educație cinematografică în premieră în România în două școli dintre care una în Cluj. ”Cred că școala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcția către care se îndreaptă nu doar tânăra generație”
Actualitate by Actual de Cluj - sept. 12, 2024 0 74
Opțional de educație cinematografică în premieră în România în două școli dintre care una în Cluj, inițiat de asociația care promovează cel mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj.
”Ora de Cinema”, programul de educație cinematografică și educație prin film inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania în 2022, va fi studiat ca opțional de sine stătător la două clase de a XI-a, din două licee din România. Este vorba de Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Focșani. În aceste două școli elevii vor folosi săptămânal filmele și fișele educative care includ lecții de istorie a cinematografiei și de înțelegere și interpretare a filmelor. ”E un loc comun să spui că o imagine face cât o mie de cuvinte. Auzim vorbele astea pe toate drumurile, dar nimeni nu mai completează și că cele o mie de cuvinte și interpretarea unei imagini necesită un bagaj educațional și cultural destul de solid”, spune Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română și inițiatoarea Festivalului Boovie, care va susține opționalul la Focșani. ”În consecință, vizionarea unui film necesită o anumită îndrumare. Este un demers care trebuie făcut în cunoștință de cauză (…) Cred că școala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcția către care se îndreaptă nu doar tânăra generație, ci și noi toți”.
Ora de Cinema este un program dezvoltat în colaborare cu profesori, terapeuți, selecționeri de film din echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania și lectori universitari, doctoranzi și studenți la UNATC.