Închide

Socrii lui Cătălin Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare pentru dare de mită

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 11, 2024 0 192

Socrii lui Cătălin Cherecheș au fost condamnați joi la închisoare cu suspendare în dosarul în care erau judecați pentru dare de mită. Sentința pronunțată de Tribunalul Mureș nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Soacra lui Cătălin Cherecheș, Claudia Gliga, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. De asemenea, magistrații au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 3 ani.

Gliga Dorin-Petru a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la dare de mită. Magistrații au interzis inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani.

Ambele pedepse sunt cu suspendare, arată g4media.ro.

Amintim, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în noiembrie, pe socrii lui Cătălin Cherecheș, pentru dare de mită și complicitate la dare de mită. Cei doi se află în arest preventiv, după ce soacra fostului primar din Baia Mare a fost prinsă în flagrant la Cluj când ar fi dat 50.000 euro mită pentru ca o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj să îl achite pe Cătălin Cherecheș.

Judecătorul care a analizat propunerea de arestare preventivă a celor doi, și și-a însușit-o, a arătat în motivarea deciziei că în fapt s-a reținut că în 5 noiembrie a fost înregistrat la DNA-Serviciul teritorial Cluj denunțul penal cu privire la faptul că la sfârșitul lunii octombrie 2023, o persoană a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 — 100.000 Euro, afacerea deținută pentru ca fiica acesteia, judecător la Curtea de Apel Cluj, care face parte din Completul de judecată ce soluţionează dosarul penal privind pe inculpatul …, judecat pentru fapte de corupție, ”în numele legii să fie mai blândă”, cu acesta în soluţia pe care o va pronunța,

În 3 noiembrie numita i-a mai remis o prăjitură a cărei valoare ar fi peste suma de 280 de lei – se pare că acest lucru a contat în ecuația stabilirii stării de fapt. În 6 noiembrie în jurul orei 12 a avut loc o întâlnire între colaboratorul cu identitate reală, mama judecătoarei de la Cluj, și cumpărătorul de influență – soacra primarului din Baia Mare. Întâlnirea a avut loc în incinta cofetăriei deţinute de mama judecătoarei. ”Din conținutul convorbirii rezultă, dincolo de orice dubiu, că (soacra lui Cherecheș-n.red.) a promis, prin intermediul colaboratorului cu identitafe reală, judecătorului o sumă de bani, respectiv 50.000 de euro avans, restul după pronunțarea deciziei, pentru ca accasta, împreună cu colega de complet să dispună achitarea lui”. În 8 noiembrie inculpata a fost prinsă în flagrant în jurul orelor 16 – 17 în contextul remiterii sumei de 50.000 de euro femeii, în incinta Iulius Mall Cluj.

Tot în contextul realizării activității de flagrant, a rezultat că inculpata a venit însoțită de soţul său. ”Probele administrate până în prezent au condus la constatarea că acesta a avut cunoştinţă atât de faptul că s-a promis o sumă de bani judecătorului, prin intermediul colaboratorului cu identitate reală, despre cuantumul sumei, cât şi despre faptul că în cursul acestei zile urma să se remită suma de 50.000 euro colaboratorului cu identitate reală”, se arată în motivarea deciziei. ”Ca atare, rezultă că  a susţinut-o pe inculpata, atât moral, cât și material, în desfăşurarea activității infracţionale, asigurându-i transportul acesteia atât în vederea
”rezolvării problemei” , cât şi ulterior, conducând-o pentru remiterea sumei de bani colaboratorului cu identitate reală”.

În flagrant inculpata a negat că știa ce e cu cei 30.000 de euro găsiți în cutia cu prăjitura. ”Din discuţiile pe care cele două le-au purtat la momentul remiterii banilor rezultă indubitabil că aceasta a fost remisă de către inculpată deşi în cadrul procedurii constatării flagrantului, a nepat că ar avea cunoştinţă de suma de 30.000 de curo care a fost găsită în cutia remisă colaboratorului cu identitate
reală”, se arată în documentul instanței, consultat de actualdecluj.ro.

 

Judecătorul a decis să-și însușească propunerea procurilor, de arestare preventivă a socrilor lui Cherecheș, ca opinia publică să nu creadă că sistemul de justiție este coruptibil. ”În lipsa unei reacţii ferme față de inculpaţi s-ar crea în rândul opiniei publice percepţia că sistemul de justiție este coruptibil şi că magistraţii pot fi corupți pentru a da soluţii altfel decât pe baza probelor aflate la dosarele pe care le instrumentează”.

”Fapta este deoscbit de gravă în condiţiile în care inculpata, cu sprijinul inculpatului, a încercat să mituiască un magistrat de la Curtea de Apel Cluj pentru a obţine o soluţie de achitare pentru ginerele său, în dosarul în care acesta este judecat pentru fapte de
corupţie și care în fond a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, instanţa de control judiciar urmând să dea saluţia în data de 27.11.2023”, a arătat judecătorul.

”Apreciază judecătorul de drepturi și libertăţi că infracțiunea pentru care inculpații sunt cercetaţi este de o gravitate deosebită având în vedere natura infracţiunii ( fiind infracțiuni de corupție al căror obiect juridic special îl constituie relațiile sociale referitoare
la buna defăşurare a raporturilor de serviciu), și circumstanțele reale ale faptei pentru care sunt cercetaţi — rezultă din probele administrate uşurinţa, lipsa de jenă cu care inculpaţii au acţionat pentru rezolvarea unei situații contrar dispozițiilor legale, încercând să mituiască un magistrat pentru a obține o soluție de achitare. Ca urmare, apreciază judecătorul de drepturi și libertăți că, pentru considerentele anterior expuse sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a se dispune față de inculpați o măsură preventivă, în scopul de a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi de al împiedica pe inculpați să săvârșească alte infracțiuni”, a motivat judecătorul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare