Închide

Silvia Ghelan, actriță la Teatrul Național din Cluj mai mult de o jumătate de secol, a murit la 94 de ani

Cultură by Mihai Prodan - mart. 19, 2019 0 170

Faimoasa actriță clujeană Silvia Ghelan a murit la vârsta de 95 de ani iar corpul său va fi depus mâine în foaierul Teatrului Național.

Trupul neînsuflețit va fi depus în foaierul Teatrului Național din Cluj-Napoca mâine între orele 11 și 12; slujba de înmormântare va avea loc la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca în aceeași zi la ora 13.

Născută după doar cinci ani de la înființarea Teatrului Național Cluj-Napoca, Silvia Ghelan s-a născut în 25 octombrie 1924 la Cluj-Napoca, tot aici a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică și a jucat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca timp de nu mai puțin de 58 de ani, din 1948 până în 2006. „De o infinită finețe și eleganță, Silvia Ghelan a fost o actriță al cărei suflet s-a întrupat la fel de puternic atât în numeroasele roluri de teatru pe care le-a interpretat, cât și în cele de film. Vocea ei profundă, frumusețea ei luminoasă și prezența ei introspectivă și puternică au fascinat generații de spectatori și de colegi de teatru”, explică Eugenia Șarvari, secretarul literar al instituției de cultură.

Silvia Ghelan s-a aflat și la conducerea Teatrului Naţional din Cluj, alături de regizorul Victor Tudor Popa şi actorul Valentino Dain, din 1 septembrie 1971 până în 14 iunie 1972. În 1999 Senatul UNITER i-a conferit Premiul pentru întreaga activitate. A primit cu multă fericire și onoare Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, într-o ceremonie care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în ziua în care ea aniversa 89 de ani, iar Majestatea Sa, Regele Mihai, împlinea 92 de ani.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu