Închide

Sfaturile salvamarului Vasile Borteş, de 17 ani pe litoral: domnilor, şi David Popovici ar avea probleme mari pe cod roşu! Au decedat şi campioni olimpici, mondiali. Sunt prea mulţi inconştienţi, sunt needucaţi, nu ascultă şi mor înecaţi

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 21, 2023 0 162

Vasile Borteş  coordonează echipele de salvamari care activează în sudul litoralului de la Marea Neagră. Ultimul bilanţ al autorităţilor indică opt persoane decedate într-o săptămână. Aproape zilnic, ştirile cu românii care se aventurează în mare, deşi e arborat steagul roşu, fac turul canalelor de ştiri. „Oricât am vorbi, unii pur şi simplu nu vor să înţelegă”, spune Borteş pentru g4media.

Spre deosebire de anii trecuţi, şeful salvamarilor susţine că acum, cei tineri care vin au devenit mult mai violenţi. „În loc să se bucure de mare, de soare, de prieteni, îi apucă nebunia. Suntem o naţie de violenţi. Păi şi de sărbătorile acestea religioase, de Adormirea Maicii Domnului, ne-am apucat să ne dăm în cap, să nu mai respectăm nimic, pe cel din jur, pe aproape tău să nu îl mai respecţi”, adaugă Borteş.

„Nimeni nu ştie cu câtă energie negativă se încarcă un salvamar care pierde un om. Salvamarul e un om, are mamă, tată, soră, frate, datorii, stă în gazdă, prin chirii, au trăiri ca toţi oamenii. Şi e cumplit să pierzi pe cineva”, mai explică şeful salvamarilor.

Cu ani de zile de expierienţă în spate, Borteş a văzut multe pe litoral. Peste unele cazuri nu a putut să treacă.

„Acum patru ani am avut un pilot de linie care tot intra în mare pe cod roşu. I-am zis să nu intre, dar n-am avut cui. Am intrat cu el şi l-am scos aproape mort. A doua zi a făcut la fel şi l-am scos şi atunci. A treia zi a intrat din nou. A patra zi a intrat şi eu nu eram acolo, iar el a murit. E cumplit. Sunt unii care au semn, aşa le spunem noi între noi. În salvezi, intră iar, îl salvezi, intră iar, apoi încă o dată, iar apoi moare”.

Din cutia amintirilor, salvamarul evocă un alt episod cumplit. „Era un domn din Târgovişte, pe care am reuşit să-l scot. Acum doi ani, a venit cineva la mine, pe plajă, o femeie şi un bărbat în scaun cu rotile. Nu ştiam ce vor. Mi-a zis femeia: <<ştii ce ai făcut? L-ai scos şi l-ai făcut legumă. M-am uitat în  căricior, era soţul ei pe care îl scosesem atunci. Era imobilizat, privea în gol. A zis că nu trebuia să-l scot că-i legumă. Câteva zile doar pe acel om l-am văzut pe lumină şi întuneric.  Apoi încerci să treci peste şi te ajută când salvezi pe cineva, când că iese din apă şi e bine”.

Cum ar putea înţelege oamenii cât de periculos e să intri pe cod roşu în mare?, îl întrebăm pe Vasile Borteş.

„Dacă vor să audă, noi ne tot batem gura, dar mai spunem şi acum. Când e furtună apar aceşti curenţi perfizi, care te iau de la genunchi. Poţi intra până la genunchi şi în câteva secunde te-a dus apa în larg. Trebuie să încerci să ieşi din acel şuvoi, care are în jur de 8-10 metri lăţime. Te duce la fund şi cel mai important este să stai lucid, să nu te panichezi, încerci să faci pluta ridici o mână să te vadă cineva, să poţi fi văzut. Apoi e important să ştii că niciodată, dar niciodată nu poţi înota împotriva curentului. Începi şi înoţi paralel cu malul, nu vii spre mal că eşti speriat fiindcă nu ai nici o şansă. Aproximativ 20% dintre persoanele care sunt trase de curent, mor înecate.  Când ai intrat în apă şi simţi că-ţi fuge nisipul de sub tălpi, eşti în pericol de înec. Şi e important să ştii să înoţi. Faptul că dai din mâini şi din picioare nu se pune. Trebuie să ştii să înoţi şi nu mă refer la înotatul în piscină şi prin nu ştiu ce lacuri de apă dulce. La mare e cu totul altceva. Să ştii să pluteşti, să ştii să respiri, ceea ce este foarte important. Nouă ne place pe cod roşu, nu asculătm de cei care ştiu. Noi nu de proşti atenţionăm, ci pentru că ştim ce se întâmplă, ce se poate întâmpla.  Haideţi să vă spun ceva. Şi David Popovic, marele nostru campion, ar avea probleme reale pe cod roşu. Vă spun că nu s-ar simţi deloc confortabil. Păi au murit înecaţi campioni olimpici, campioni naţionali. Un fost coleg, locotenent de marină, mare înotător, a murit în apă de 2 metri şi el avea 1.90. Marea Neagră creşte, ritmicitatea valului, forţa valului e în jur de 300 de kilograme per centimetrul pătrat. Oricât de bun ai fi, ai avea mari probleme. Nu mai vorbim de turişti, care sunt nişte amatori. Tragediile se petrec şi vor continua, ăsta este adevărul.  Oamenii nu ascultă, chiar dacă-i văd pe alţii cum sunt scoşi morţi din mare”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu