Închide

”Hoțul cu bujie”, un hoț profesionist care a înfundat pușcăria încă din 1988, condamnat la aproape 10 ani de închisoare după ce a spart cu o bujie mașini parcate în centrul Clujului și a furat ce-a prins

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 22, 2023 0 130

Hoț de profesie, condamnat încă din 1988 pentru furturi, a fost trimis în închisoare pentru operațiuni financiare executate fraudulos, dar aceasta după ce a dat iama în mai multe mașini parcate în centrul Clujului, cărora le-a spart geamurile și a furat ce-a prins.

Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv fiind reţinute în sarcina sa infracțiunile de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic şi furt calificat în formă continuată. Ascultat în instanţă, inculpatul a declarat că el nu se face vinovat de comiterea acestor infracţiuni, propunând în probaţiune doi martori, dintre care dpar unul s-a prezentat iar acesta nu a dat declaraţie pentru că nu îl cunoaşte pe inculpat.

Anchetatorii spun că inculpatul a săvârșit numeroase infracţiuni începând cu anul 1988, în special furt calificat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, pentru care a executat pedeapsa închisorii, acesta fiind ultima dată liberat condiţionat în 6 noiembrie 2019, rest rămas de executat 1093 zile unde termenul de executare s-ar împlini în 4 noiembrie 2022. Astfel că în prezent acesta este caracterizat de recidivă postexecutorie.

Modul de operare al inculpatului constă în faptul că, iniţial, verifică vizual interiorul autoturismelor parcate pe drumurile publice pentru portmonee, genţi sau alte articole de depozitare în care există posibilitatea să existe sume de bani, bijuterii sau card-uri bancare. Astfel, inculpatul supraveghează pentru o anumită perioadă de timp zona în care se află autoturismul vizat, astfel încât să se asigure că nu vor exista martori oculari iar apoi, când ajunge la concluzia că poate acţiona în siguranţă, prin utilizarea unui obiect contondent – o bujie de mașină – inculpatul distruge geamul unei portiere de la autoturismul vizat iar apoi sustrage din autoturism obiectele respective şi, în cazul în care în interiorul acestora există şi card-uri bancare, se deplasează la bancomat şi retrage sume de bani, pe care le utilizează ulterior în interes personal.
Şi în speţa de faţă, în urma imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere video de la locul faptelor, s-a constatat că inculpatul  are un comportament aparte, specific numai lui, în momentul în care se pregăteşte să arunce bujia spre geamul portierei vizate, şi anume inculpatul duce la gură mâna în care se află bujia şi abia apoi o aruncă spre geamul autoturismului. ”Acest comportament specific a fost manifestat de către inculpat în cazul tuturor faptelor din prezenta cauză”, a constatat instanța Tribunalului Cluj, care l-a condamant în urmă cu câteva zile, în 11 august.

În sarcina inculpatului au fost probate patru infracțiuni. Una dintre acestea – în 25 mai anul trecut în jurul orei 7 dimineața o persoană şi-a parcat autoturismul marca Opel  în parcarea amenajată din incinta Institutului Oncologic din Cluj, de pe strada Republicii, a asigurat prin încuiere sistemul de închidere al portierelor şi a părăsit autoturismul. După două ore, inculpatul a pătruns pe poarta nr.2 în incinta Institutului Oncologic şi s-a deplasat spre parcare. După două minute persoana vătămată revine la autoturismul său pentru a-şi lăsa suma de 2.000 lei în borseta aflată în partea dreaptă spate a autoturismului, borsetă în care se mai aflau şi următoarele bunuri: un portmoneu de culoare neagră, din piele, cartea de identitate, permis de conducere, card bancar, o baterie externă cu cablu, un set de chei, o telecomandă de acces pentru barieră, ochelari şi tocul acestora.

În acel moment este observată persoana vătămată de către inculpat, motiv pentru care inculpatul se opreşte brusc, îşi scoate telefonul mobil şi vorbeşte la acesta, urmărind-o pe persoana vătămată. După un minut persoana vătămată pleacă de la autoturism iar inculpatul rămâne în zonă, se deplasează la autoturismul persoanei vătămate şi se uită pe geamurile portierelor, în interiorul autoturismului, observând cu această ocazie borseta aflată pe podul pedalier din partea dreaptă spate a autoturismului.

Apoi, inculpatul se îndepărtează de autoturism iar după câteva minute revine, verifică dacă portiera dreapta spate este asigurată prin încuiere, constatând că era închisă, se îndepărtează din nou de autoturism însă revine la acesta după câteva minute, când aruncă cu un obiect de mici dimensiuni – probabil o bujie – în geamurile portierelor dreapta ale autoturismului însă nu reuşeşte să le spargă, căutând apoi pe aleea parcării obiectul respectiv. Încearcă a doua oară, tot fără succes, după care se îndepărtează de locul faptei.

Totuși inculpatul nu renunță la intenția de a sustrage borseta din autoturismul persoanei vătămate, rămâne în zonă iar după câteva minute se apropie din nou de autoturism şi aruncă din nou obiectul către geamul portierei dreapta spate, reuşind cu această ocazie să-l spargă, după care intră în interiorul autoturismului pe locul geamului spart al portierei dreapta spate iar din interior sustrage borseta persoanei vătămate.
Imediat, inculpatul se îndepărtează în grabă de locul faptei, prin vegetaţie, în spatele blocului ANL din vecinătate, unde sustrage portmoneul în care se aflau suma de aproximativ 2.000 lei, cartea de identitate, permis de conducere, card bancar şi setul de chei, după care abandonează în acea zonă borseta în care au mai rămas bateria cu cablu, telecomanda barieră, toc cu ochelari.

După câteva minute inculpatul părăseşte incinta Institutului Oncologic pe aceeaşi poartă nr.2 pe care intrase.

Persoana vătămată a revenit la autoturism în jurul orei 12, când constată comiterea faptei de furt calificat. Valoarea prejudiciului cauzat este în sumă totală de 4.000 lei.

Tribunalul Cluj a reținut că inculpatul a săvârșit infracţiunile din prezenta cauză într-o perioadă scurtă de timp, acesta săvârşind într-o perioadă de trei săptămâni – între 25 mai 2022 și 18 iunie 2022 – nu mai puţin de șase fapte penale, infracţiunile de furt calificat din autoturisme fiind comise în loc public, pe timp de zi, pe străzi circulate de alte persoane, în timp ce persoanele vătămate îşi lăsaseră parcate autoturismele şi luaseră măsurile necesare de siguranţă prin asigurarea prin încuiere a sistemului de închidere, aspect ce denotă din partea acestuia o îndrăzneală deosebită și sfidătoare la adresa normelor care protejează valorile sociale, şi implicit periculozitatea socială a conduitei acestuia. Apoi, nu este de ignorat – a arătat instanța – lipsa constantă de ocupaţie a inculpatului care să îi asigure mijloacele de subzistenţă, acesta abandonându-şi locul de muncă începând cu 16 mai 2022, loc de muncă la care muncise doar cinci luni, ”acesta înţelegând să-şi procure cele necesare traiului, nu prin efectuarea unor activităţi lucrative legale generatoare de venituri ci prin comiterea de fapte penale îndreptate împotriva patrimoniului altor persoane, existând astfel suficiente date din care să rezulte că inculpatul ar putea recidiva în conduita sa infracţională şi implicit ar afecta relaţiile sociale normale”.
Nu în ultimul rând, antecedența penală care-l caracterizează pe inculpat și caracterul persistent infracţional al acestuia, el săvârșind încă din anul 1988 multiple infracțiuni de furt calificat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, fiind condamnat pentru toate aceste infracțiuni de mai multe ori la pedeapsa închisorii, fiind arestat preventiv de mai multe ori şi liberat condiționat.

Inculpatul a fost condamnat pentru furt calificat la trei ani de închisoare, pentru acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată la patru ani de închisoare, și pentru efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată – alți patru ani. Instanța a dispus contopirea acestor pedepse, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare sporită cu o treime din totalul celorlalte, adică 2 ani 4 luni închisoare, rezultând pedeapsa finală de 6 ani și 4 luni de închisoare. I s-a revocat și beneficiul liberării condiționate și i-a fost adăugat restul rămas neexecutat de 1.093 zile închisoare la pedeapsa rezultantă de mai sus.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu