Închide

Semnale de scădere în cea mai scumpă piață rezidențială din țară. Agenție imobiliară: „Dacă acum 3-4 ani cumpărătorii se decideau după 5-6 vizionări, acum se hotărăsc abia după 10-12”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 19, 2023 0 4466

După creșteri accelerate și după ce a ajuns lider de prețuri între marile orașe din țară, piața locuințelor din Cluj cunoaște și o tendință de scădere a sumelor cerute, arată datele unei agenții imobiliare care urmărește lunar evoluția prețurilor, din baza de date cu oferte.

Piața imobiliară din Cluj a început anul cu o scădere puternică, de 57% a numărului de tranzacții. În luna februarie însă s-a redresat, numărul tranzacțiilor crescând  cu 92,29% față de prima lună din an, arată datele consultate de agenția Blitz.

„Așadar, piața nu a fost într-o cădere liberă, ci doar într-o fază de ”amorțire” specifică începutului de an. Luna ianuarie este în general o lună cu mai puțină activitate imobiliară în fiecare an. Să luăm ca exemplu municipiul București unde au avut loc 6.945 de tranzacții după ce în lunile precedente se încheiau în jur de 13.000 de tranzacții pe lună. Această situație nu este fără precedent, un număr și mai scăzut de tranzacții fost înregistrat în luna ianuarie 2020, chiar înainte de pandemie, când au avut loc 5.229 de tranzacții”, arată analiza Blitz.

În ianuarie 2022 au fost încheiate doar 7.195 de vânzări. În lunile imediat următoare, numărul tranzacțiilor a crescut din nou, ceva mai greu în pandemie și după declanșarea războiului din Ucraina, la o distanță de 4-5 luni.

În Cluj, unde au loc de obicei 3.500-4.000 de tranzacții, în  ianuarie 2023 au fost 1,064 de vânzări de imobile (nu doar apartamente), iar în ianuarie 2022 – 1.935.

Luna ianuarie este o lună mai atipică față de restul lunilor din an, dar este în graficul de fenomene imobiliare observate și considerate normale, pe care le regăsim în statistici an de an.

Ce este într-adevăr diferit în acest an este comportamentul cumpărătorilor, spun agenții imobiliari.

”Clienții au devenit mai prudenți și analizează mai atent ofertele imobiliare, și, de regulă, au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de cumpărare”, spun reprezentanții Blitz.

Totodată s-au rărit clienții care ajungeau la vizionări ”doar ca să se informeze”, cei care exprimă o intenție de cumpărare sunt de regulă cei care au o nevoie locativă reală, înțeleg riscurile și costurile pe care și le asumă și caută ofertele care să le satisfacă cât mai bine stilul de viață, preferințele și necesitățile.

„Cumpărătorii de imobile la început de an 2023 pun un mai mare accent pe calitate, asta deoarece banii se obțin mai greu, ratele sunt mai mari, iar decizia de cumpărare se ia după mai multe etape și cu luarea în calcul a mai multor factori. Dacă acum 3-4 ani cumpărătorii se decideau după 5-6 vizionări, acum se hotărăsc abia după 10-12 vizionări. Prețurile mai mari la imobile au atins niște praguri psihologice pentru care cumpărătorii au într-adevăr nevoie de o perioadă mai lungă de asimilare”, arată analiza aggenției imobiliare.

Scăderi de prețuri

Nivelul scăzut de tranzacții a avut impact asupra prețurilor: proprietarii au fost mai dispuși să cedeze din preț, așa că, în ultimele 2 luni, a apărut o oarecare  tendință de scădere a sumelor cerute. Dar una destul de modestă de până în 5%, arată datele agenției.

În luna ianuarie prețurile au scăzut în Cluj 4,58%, în București, 1,06%, iar în luna februarie în Cluj cu 1,29% și în București cu 2,74%. În restul orașelor însă prețurile nu au scăzut, dimpotrivă, în unele orașe prețurile au crescut!

Tranzacții mai au loc, dar la un nivel și cu un alt ritm.

Pe de altă parte, datele platformei Imobiliare.ro, care analizează ofertele proprii, arată că în Cluj-Napoca s-a consemnat o marjă de creștere anuală semnificativă a prețurilor, aici înregistrându-se un avans anual de 6%. Comparativ cu luna ianuarie, în a doua lună din anul 2023, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o ușoară creștere a prețurilor apartamentelor din Cluj-Napoca, în valoare de 0,6%

Chiriile cresc  rata crește

„Dacă acum un an, ratele la bancă erau mai mici decât chiriile și era rentabil să investești în imobiliare și să acoperi rata din chirie, acest lucru a devenit mai dificil de realizat în 2023. Ratele cu dobândă variabilă au crescut puternic, iar chiriile au ținut pasul cu această majorare. Acest fenomen a putut fi înregistrat și în baza noastră de date cu oferte. În special în Cluj, au fost înregistrate chirii mai mari de la o lună la alta. Aici chiriile au crescut cel mai puternic, de la 350 de euro ca medie la începutul anului 2022, la aproape 500 de euro în prezent”, arată analiza Blitz.

Ratele la creditele ipotecare sunt mai mari decât acum 2 ani, ajungând la 7-9%, cu prognoză de a mai crește puțin.

„Un alt factor important este că ai nevoie de un venit net mai mare decât acum 2 ani ca să-ți permiți aceeași locuință. Dacă nu ți-a crescut salariul, îți poți permite o locuință mai ieftină sau una mai la periferie, sau o locuință mai puțin spațioasă, cu mai puține camere. Aceste majorări au dus la scăderea numărului de tranzacții realizate cu credit, însă cu mai puțin decât ne-am fi așteptat”, arată analiza Bltiz.

În februarie 2022 au fost efectuate 21.743 de ipoteci, în timp ce în februarie anul curent au fost realizate 18.967 ipoteci, ceea ce înseamnă o scădere cu -12,76%, surprinzător de mică având în vedere contextul general și reticența oamenilor de a se îndatora la bănci pe 30 de ani, pentru achiziția unei locuințe.

Cei care au un interes mare de a vinde, chiar și în această perioadă, dezvoltatorii, oferă planuri de achiziție mai avantajoase pentru clienți – rate la dezvoltator, fără dobânzi variabile, ca la bancă.

Băncile, pe de altă parte, ca să nu-și piardă clienții, au scos pe piata alte produse de creditare, de exemplu Credit ipotecar pentru proiecte rezidențiale – cu condiții mai bune de creditare și dobânzi fixe pe 3, 5, 7 și 10  ani.

”Cei cu nevoi reale de cumpărare a unei locuințe proprii își vor asuma costurile cu achiziția, dar vor căuta cea mai potrivită locuință pentru ei” a declarat Cătălin Priscorniță, CEO-ul companiei Blitz.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.