Închide

Semnal pro verde „Salvați Pădurile!” din Cluj: fără brad tăiat pentru Crăciun în piața publică

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2015 1 425

Se poate Crăciun fără brad tăiat din Apuseni și proptit în piața centrală a orașului? Da, spune o voce din societatea civilă care, susținută de alți clujeni care au participat în aceeași piață, anul acesta de Ziua Europei, la protestele împotriva tăierii pădurilor din România. Avem brazi, ce-i drept îngrădiți, în Piața Unirii, însă naturali care ar putea foarte bine prelua rolul bradului de Crăciun, iar bradul tradițional ar putea rămâne în Apuseni, cu rostul său de a fi în continuare pădure.

DSC_3312

FOTO/VIDEO, Reportaj. Pădurea fie cu tine! Cum a fost ziua verde, cu proteste în Cluj

„Știu că suntem cu toții în căutări febrile de Oameni care să ne reprezinte, că am fost destul conduși.
Dar eu vin cu altă durere-n suflet, adresată domnului Emil Boc (Pagina Oficiala). Știu că urmează să oferiți clujenilor, în mod tradițional, cel mai falnic brad din Apusenii noștri, de 25-30 m înălțime și în vârstă de peste 100 de ani, pe care-l tăiați dintre ai lui și-l proptiti în Piața Unirii pentru o lună, de sărbători. Putem oare, domnule primar, ca anul acesta să fim cu ochii-n viitor, nu-n trecut și să oferim clujenilor atmosfera de sărbătoare în suflet, în lumini, în ce doriți dumneavoastră, dar să lăsăm bradul acela acolo în vârf de Apuseni unde-și are rostul lui și noi după al lui rost trăim?”, e doleaná exprimată de cunoscutul actor și prezentator de evenimente, Bogdan Bob Rădulescu.

Aceasta după ce clujenii au protestat anul acesta, de 9 mai, ZIUA Europei, în Piața Unirii, împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor din România. Să fie un gest simbolic al administrației locale și Crăciunul din Piața Unirii să folosească brazii deja existenți, cei din jurul bisericii Sf Mihail care pot foarte bine prelua rolul bradului central cu care se decorează în fiecare an Piața.

S-ar evita până și eforturile echipei din firma care se ocupă de împodobirea orașului cu luminițe de Crăciun de a reconstrui bradul, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Acesta a fost înțesat cu crengi, montate și legate de respectiva echipă, în așa fel încât să fie mai bogat pentru sărbători.

Propunerea venită de la societatea civilă nu se vede chiar cu ochi buni la primărie. „Cum să fie Crăciun fără brad în Piață. Unde s-a mai văzut”, spune un reprezentant al primăriei. Aceasta a adăugat că propunerea venită de la societatea civilă nu ajuns deocamdată la primărie.

Ceea ce promite primăria este că Crăciunul din acest an se va aprinde unitar în oraș. Într-o altă culoare fără de albastrul electric criticat anul trecut. „În premieră vom împodobi o piață din oraș, Mihai Viteazu, așa cum au propus clujenii care au fost desemnați câștigători ai unui concurs organizat în parteneriat cu o firmă primată, Daiszler Print House”, au amintit reprezentanții municipalității. În Piața Unirii vom avea tot cortina folosită și în alte orașe din țară, însă aceasta va avea altă culoare. „Surpriză”, spune reprezentanții primăriei. În Piața Unirii se va instala tradiționalul Târg de Crăciun, la fel de criticat pentru felul de prezentare. Însă, chiar dacă se va colabora cu aceeași organizatori, Fundația Eco Planet (despre care media locală scria AICI că produc un eveniment provinacir cu iz de iarmaroc pe bani grei în Cluj-Napoca), anul acesta va fi mult mai frunos, susține primăria. Mai multe căsuțe, căsuța Moșului pentru copiii care vor să învețe să confecționeze decorațiuni de crăciun. Nelipsita dioramă. Despre oi, încă nu s-a declarat nimic. „Nu vrem să avem un târg ca la Viena. Sau un Crăciun ca la Viena. Ci să fie ca la Cluj. Dar cu siguranță va fi mult mai frumos ca anul trecut”, au mai spus reprezentanții primăriei, consultați de Actualdecluj.ro.

Polemica CU/FĂRĂ BRAD de CRĂCIUN în piața centrală a Clujului

După ce Rădulescu a lansat în dpațiul public propunerea, a primit mesaje de susținere a ideii Crăciun fără brad tăiat și adus în piața centrală, critici sau alte comentarii sceptice pe această temă.

Enache Florin: „Nu cred că sa poate .Au făcut deja studiile de prefezabilitate, fezabilitate. proiectul, licitația și achiziția.
Si nu pentru unul .Pentru vreo 3-4 mari și 15-50 micuți”

Horatiu Damian: „Foarte bună propunerea. Poate fi un brad alegoric, din materiale reciclabile. Ca-n Occident”.

Alexandru Ioan Baciu: „Bogdan, peste tot în lume se taie…ca așa-i omul……dar măcar să pună la loc, înzecit…”

Andrei Teleleu: „Hai măi, ce naiba, exagerăm! Nici nu s-a răcit bine Ponta și tu vrei să schimbi tradiții naționale?”

Alin Savu: „Mai dă un Google vis-a- vis de perioada medie de viață recomandată pentru diverse specii de copaci. Nu-s fan Boc ori Santa Klaus”

Bogdan Bob Radulescu: “Oare cine face recomandarea de medie de viață a copacilor? Verestoy? Defrișătorii de la Kronospan? Să fim serioși”

Mihaela Gabriela Botezatu: „Nu te mai supăra că nu are cine sa’l oprească. .. că așa-i romanul de fălos! !!…Ca bradu’!!! Săracul de el și de conștiința lui”

Flaviu Călin: „No offence, dar dacș vrei să salvezi brazi, du-te în pădure, că scot ăștia camioane zilnic, fix bradul orașului ți-ai găsit să-l salvezi când ai atâtea alte opțiuni acolo afară, daca nu îl tăiem noi, îl taie mafioții peste câteva luni la pachet cu restul”.

Livia Tarcea: „Ai mare dreptate. În fiecare an sufăr să văd brazii ăia taiați. Într-adevar contează exemplul! Lumea nu înțelege că și de la noi trebuie să vină schimbarea”

Torcea Cătalin: „Un copil, un pom plantat, nu știti de ea?..poate ar trebui să nu mai respiram așa des că o să consumăm oxigen,eliminam CO2…Efect de seră…Încălzire globală”

Zoltan Lavinia Cristina: „Adevărul e că sunt oameni care se bucură de existența bradului, de luminițele care fac orașul mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă. Eu propun să înlocuiască fălosul brad cu unul artificial care poate fi refolosit…”

Florin Alexandru Lungu: “Nu-l taie Boc, îl taie Schweighofer”!

Silviu Bozdog: „Dacă și să tai un brad (1 bucată, unul singur) pentru a-l decora frumos și expune într-un oraș ca și Clujul e un păcat… atunci ce să mai spunem de altele. Dar, în speranța că Boc va fi curios de aceste comentarii, îi transmit și eu ceva: NU MAI PUNETI LUMINI ALBASTRE!!!!!!!!”

Cristi Popa: „Intrebare ,nu-l putem împodobi pe oricare domn mai înalt din primărie,dacă tot sunt ” înalți ca bradu și drepti ca și gardu'”?
Eugenia Constantinescu: „Bradul are locul lui acolo pentru încă mult timp, să-l lăsăm!”

Diana Dia: „Înțelegeți, oameni buni, acesta este doar un mic exemplu care atrage atenția nu doar asupra faptului că se taie UNUL dintre cei mai falnici brazi din pădurile romanești, ci așa se întâmpla de 26 de ani încoace! Bineînțeles ca propunerea nu se referă la a schimba ceva prin a renunța la bradul tradițional, ci are în vedere schimbarea mentalității românești ( se poate împodobi și alti brăduți de pepiniera și se poate reda atmosfera sărbătotilor de iarnă și fără „fala” specifică românilor de a eclipsa prin grandomanie)…și, cum spuneam, inițiativa de a salva pădurile noastre este onorabilă și demnă de urmat! De ce să lăsăm Schweighofer să își facă de cap în pădurile noastre, pe truda strămoșilor noștri și pe pământ martir?! Ia sa-i trimitem pe toti ldin România cu utilajele lor de ultima generație! De ce nu se duc să facă despăduriri în Austria, Germania sau alte state unde există lemn la fel de bun?! V-ați întrebat de ce?! Pentru că nu le este permis! Un singur copac tăiat fara autorizatie și fără justificare înseamnă pușcărie! Li s-a permis să vină unde proștii tac, iar ei își împart ciolanul pe seama indiferenței și pașivității românilor! Haideți să începem cu un brad și apoi cu zecile de mii de hectare de pădure!”

Un comentariu

  1. O idee bună, dar câți dintre voi sărbătoriți crăciunul fără brad, care defapt nare nicio treabă cu crestinismul, ba, vina de la paganii.

Scrie un comentariu