Închide

Steluța Cătăniciu: N-am niciun motiv să demisionez din Parlamentul României

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 10, 2017 1 605

Contestația în anulare formulată de deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu, a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), astfel, rămâne în vigoare sentința pronunțată în noiembrie, 2015, prin care s-a stabilit că ea s-a aflat în conflict de interese, într-o situațíe petrecută în 2009, pe când deținea un mandat de consilier local din partea PNL. Chestionată de Actualdecluj.ro dacă nu își dă demisia din Parlament, având în vedere că și-a epuizat și această cale de atac, Steluța Cătăniciu a replicat că nu vede nici un motiv pentru care ar trebui să facă lucrul acesta. Ea spune că s-a creat mult tam-tam mediatic în jurul acestei contestații în anulare, deși, decizia de repsingere pronunțată de ÎCCJ nu i-a  schimbat cu nimic situația.

„Eu mi-am dorit să formulez această Contestație în Anulare chiar dacă am anticipat că soluția va fi de respingere. De altfel, nu-mi aduc aminte ca până în prezent să se fi admis vreo Contestație în Anulare, în afară de cea pe care DNA-ul a formulat-o împotriva Marianei Rarinca (femeia acuzată că a șantajat-o pe șefa ÎNCCJ, Livia Stanciu – n.red). Nu mi-am făcut speranțe, așadar, că o să am vreun câștig de cauză, deși existau toate motivele juridice pentru a-mi fi admisă  contestația și la fond, și în recurs. Pentru liniștea mea am vrut să epuizez și această cale extraordinară de atac, în ipoteza că va trebui să formulez o acțiune la CEDO. Un lucru este cert, însă – că văd că se fac foarte multe speculații în această direcție. Sentința pronunțată de ÎCCJ nu schimbă cu nimic situația mea. Da, s-ar fi schimbat dacă era admisă contestația în anulare, dar cum nu a fost, practic rămâne în vigoare sentința din noiembrie, 2015. Și nu am niciun motiv pentru care ar trebui să demisionez, pentru că eu am respectat această sentință, așa cum de altfel a respectat-o și Parlamentul”, a precizat Cătăniciu.

Numai că această sentință din noiembrie spune că Agenția Națională de Integritate (ANI)  a avut dreptate și că Steluța Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese, în 2009, când a votat în plenul Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca în favoarea unei persoane juridice pe care Cătăniciu a reprezentat-o și în calitatea sa de avocat. Soluția prevedea ca Steluța Cătăniciu să nu mai aibă voie să ocupe o funcție sau o demnitate publică aleasă sau numită, pe o perioadă de trei ani.

Cătăniciu se apără, însă, afirmând că nici în Legea ANI, conflictul de interese nu reprezintă o cauză de încetare a mandatului: „Conflictul de interse este considerat în lege o abatere disciplinară și se sancționează, vă citez: conform statutului funcției sau demnității publice. Pentru statutul deputaților, sancțiunea pentru conflict de interese presupune reducerea indemnizației cu cel mult 10%, timp de trei luni. Dar vorba cuiva din presă, aceasta nu poate să fie o știre, că mi se taie salariul. Știre este numai faptul că eu ar trebui să-mi pierd mandatul”.

Despre soluția ANI

ANI a stabilit, în martie, 2013 – când Steluța Cătăniciu se afla deja la primul mandat de deputat – că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă. Potrivit ANI, în 2009, pe când era consilier local în forul administrativ clujean, Cătăniciu a participat la procesul de deliberare si adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiul cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca. Steluța Cătăniciu a reprezentat în instanță interesele acestei societăți, în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin contracte de asistență juridică încheiate la data de 22 aprilie 2008 și 5 mai 2009. Pentru contractele încheiate, Steluța Cătăniciu a încasat suma de 8.000 lei. Cătăniciu a contestat decizia ANI, însă, și-a epuizat toate căile de atac. Ea se consideră în continuare nedreptățită de instanță:

„Din păcate, acest lucru se poate întâmpla atunci când ești considerat câmp tactic, iar judecătorii își permit să dea soluții după bunul plan pentru că ei nu răspund în fața nimănui. Ei pot să facă orice, știind că nu trebuie să răspundă. Nu îmi explic cum au putut să motiveze la toate aspectele pe care le-am invocat cu nu contează, cu excede obiectulului dosarului sau cu aceasta nu are relevanță„. Ce nu are relevanță? Faptul că mi-am exprimat votul pentru un proiect, împreuna cu alți 26 de colegi prezenți, votul fiind unanim favorabil tocmai pentru că era în beneficiul exclusiv al Consiliului Local? Era vorba despre un spațiu retrocedat. Or, legea 10 /2001 interzice autorităților publice să încheie contracte de închiriere cu alte persoane decât cele care se află în spațiu la data formulării cererii de retrocedare. Prin urmare, Primăria avea două variante, fie să încheie contract cu societatea respectivă, fie să inchidă spațiul și să piardă bani așteptând rezultatul unor procese care s-ar fi extins pe mai mulți ani. Și apoi, unde este – în acest caz – conflictul între interesul privat și interesul public, doar Consiliul Local Cluj Napoca derulează contractul de închiriere cu această firmă de 43 de ani, și îl mai prelungește chiar și acum”, a comentat deputatul.

Steluța Cătăniciu a fost validată într-un nou mandat de deputat în 21 decembrie, 2016. La alegerile parlamentare, ea a deschis lista ALDE obținând în județul Cluj peste 18.300 de voturi. ANI s-a adresat comisiei de validare, solicitând ca mandatul Steluței Cătăniciu să nu fie acceptat. Șeful comisiei a explicat inițial că scrisoarea ANI ar fi sosit prea târziu, însă, ulterior a fost luată în discuție, dar a fost respinsă. Se preconizează ca ANI va face în acest sens o nouă încercare, acum, după ce ICCJ i-a respins lui Cătăniciu contestația în anulare.

Un comentariu

  1. parlamentar oportunist . a schimbat vreo 3 partide pana acum. obsedata de importanta ei inexistenta in realitate.
    fara nici o realizare in mandatul trecut in afara injuraturilor la adresa advesrsarilor

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare