Închide

Secțiile ATI din spitalele Covid din Cluj sunt pline. Epidemiolog, șef DSP : „Suntem asaltați, ăsta este adevărul! Virusul circulă intens. Prin infecția asta vom trece toți.” Autoritățile vor să mute pacienți critici în alte județe

ActualitateTop News by Catalin Suciu - sept. 17, 2020 0 5431

Ultimele focare descoperite în Cluj în ultimele trei zile (fabrica de mobilă din Gherla și cele două cămine Hermina din Dezmir și Gilău) au umplut secțiile din spitalele dedicate.

Cel mai rău stau secțiile ATI, unde în Cluj nu mai sunt locuri disponibile. Autoritățile încearcă să transfere pacienți în alte județe pentru a elibera paturi în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Sunt 250 de cazuri de Covid-19 în Cluj în ultimele trei zile. Medicii de la Infecțioase, de la Pneumoftiziologie și de la Recuperare sunt epuizați și fac față cu greu numărului tot mai mare de pacienți. Situația cea mai gravă este pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Aseară mai erau trei locuri disponibile pe ATI, din 35, atâtea câte sunt de toate pentru pacienții cu Sars-Cov-2. Azi dimineață, pe ATI nu mai era nici un loc.

30 de paturi de ATI sunt la Infecțiose și încă 5 la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Autoritățile vor transfera pacienți aflați în stare gravă în alte județe. Asta se încearcă în această perioadă. Doar că nici în alte părți nu prea sunt locuri pe ATI.

Ce urmează în Cluj în condițiile în care lumea s-a întors din concedii, a început școala, urmează alegerile și începe și anul universitar?, l-am întrebat pe medicul epidemiolog Mihai Moisescu, director la Direcția de Sănătate Publică Cluj.

Am ajuns de la 5 cazuri pe zi la 50, ceea ce este enorm. E foarte clar că există transmitere, iar acest virus va continua să circule. Vor mai fi cazuri, vor crește în următoarele două săptămâni. Prin infecția asta vom trece toți. Este evoluția naturală a unei infecții care nu ajunge până la o acoperire de 70 la sută de imunizare naturală, la această barieră de imunitate colectivă când virusul găsește mai greu receptorul. Există o transmitere comunitară intensă și tot ce putem face este să respectăm măsurile sanitare în așteptarea unui vaccin.  Nu trebuie să se panicheze nimeni, panica nu ajută niciodată la nimic. Dar trebuie să ne obișnuim cu acest virus. Nu se poate să ne izolăm din nou, să închidem tot, să stăm izolați”, a spus medicul pentru actualdecluj.ro.

Este posibil să se amenajeze un spital de campanie?, l-am mai întrebat.

Nu avem asta în plan acum, fiindcă nu am de unde să aduc medici specialiști. Ce să punem în spital? De unde? De unde să aduc doctori, asistenți, infiermieri? Nu este suficient personal. Momentan suntem asaltați, ăsta este adevărul. Există evaluarea care se face fiecărui pacient, iar în funcție de asta pacientul ajunge într-o zi acasă. Este rulaj mare. Nu-i mai ținem în spital, ei sunt evaluați și transferați în funcție de forma bolii. Așa facem față acum. E important să respectăm măsurile sanitare, să purtăm masca corect, pe nas, nu sub nas sau pe barbă. Cei care o poartă pe barbă o poartă ca să susțină mandibula. Dar mulți tineri poartă masca corect. Nu putem decât să încercăm să limităm răspândirea virusului. Sper să nu ajungem în scenariul roșu„, a mai spus șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.