Închide

Hotelul Privo pregătit la Cluj a fost acceptat la pachet cu un imobil de locuințe. Se va construi pe malul Someșului în centrul orașului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 17, 2020 0 5697

Lăudat la comisia de circulație, apoi criticat la urbanism, proiectul locuințelor și hotelului de pe strada Traian nr. 40-42 și 44-46, din centrul Clujului, a fost din nou felicitat de primarul Emil Boc care i-a dat binecuvântarea la ultima ședință a comisiei de urbanism a Primăriei. La ultima comisie, în lipsa primarului Emil Boc arhitecții au cerut modificarea drastică a proiectului care afecta realizarea hotelului, apoi au revenit și au militat pentru un culoar public spre Someș și o promenadă spre apă, dar și pentru fațade mai prietenoase spre Someș și zona învecinată, încă nerestructurată. Pe terenul cu vedere la Someș se pregătește o clădire de locuințe cu 7 etaje dar și una cu 5 etaje și unul retras unde urmează să se facă un hotel de către investitorii care dețin o unitate hotelieră de 4 stele, Hotelul Privo în Târgu Mureș, proiect multipremiat atât pentru partea de arhitectură cât și pentru partea de servicii hoteliere. Investitorii urmează să facă suplimentar în proiect un parking public cu 58 de locuri, taxat la prețurile practicate de Primărie în zona centrală.

Proiectul imobiliar din centrului Clujului de pe str.Traian are doi beneficiari și două echipe de proiectare care gestionează partea de arhitectură. Clădirea de locuințe dorite pe colț are ca beneficiar compania Doralex, iar cealaltă clădire cu vedre la Someș, unde se dorește un hotel, pe soții Plopeanu, cei care dețin hotelul Priv0 din Târgu Mureș, multipremiat. Proiectanți sunt Atelier RVD și Detrei Arhitectură pentru partea de hotel. Proiectantul general este Atelier RVD.

Arhitectul Rareș Drăgan a explicat comisiei de urbanism la ședința online din 11 septembrie că a ținut cont de toate recomandările, că a renunțat la corpul cu funcțiuni comerciale din curte, că s-a mărit spațiul verde, s-au asigurat legături pietonale spre curte și Someș.

Primarul Emil Boc a revenit la comisie și l-a întrerupt pe arhitect arătându-i că trebuie să fie foarte scurt deoarece ședința comisiei a durat deja 3 ore, acesta fiind ultimul punct de pe ordinea de zi. „S-a cerut, am făcut, foarte scurt să spuneți. Nu facem aici filosofie”, a decretat Boc. El a anunțat un vecin care ar fi vrut să intervină, Călin Goia, însă acesta nu intrase on-line pentru intervenție.

Așa că a fost rândul lui Drăgan care a arătat că s-a optat pentru creșterea calității calcanului din partea de sud, unde s-au propus fațade cu sticlă, o seră unde se va amenaja un restaurant public care va oferi panorame spectaculoase spre Someș.

„Adică donați primăriei acest restaurant și primarul gătește aici pentru ahitecți ciorbă de burtă”, a ținut primarul să fie spiritual după ce proiectanții au introdus termenul de restaurant public. Drăgan a râs cu primarul și a continuat să arate că s-a mai prevăzut în proiect ca viitorul gang pietonal prin clădirea hotelului a fost prevăzut cu funcțiuni publice și că parcajul public cu 58 de locuri pe care îl va avea suplimentar acest proiect va funcționa la subsolul -1 al hotelului, iar celelalte 58 de locuri de parcare pentru hotel se vor amenaja la subsolul -2. „Parkingul public va fi taxat cu aceleași tarife practicate în celelalte parkinguri din centru ale primăriei și va avea sistem de plată automată și un sistem de monitorizare digitală pentru locurile parcare”, a completat arhitectul.

„Proiectul arată bine pe planșe”, a intervenit primarul. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a ținut să spună că proiectanții au îndeplinit toate solicitările și că au adus detaliile cerute cu privire la felul în care va funcționa viitorul parking public propus prin proiect și că orice cetățean va putea intra prin curtea hotelului și să se ducă pe malul Someșului. „Arată mai aerisit și are calitate. Nu pot da eu verdictul final”, a mai spus primarul. Arhitecții din comisie nu au avut intervenții. Boc a mai revenit la restaurant și a spus că a înțeles că, de fapt, el e public în sensul că oricine poate să vină acolo să servească masa dacă dorește. „Îl avizăm”, a mai spus arhitectul șef al municipiului.

„Dacă veniți cu chestii serioase de calitate, se avizează. Dacă veneați de prima dată cu această formă a proiectului, nu pierdeați timpul. Așa ați pierdut 6 luni. Dacă nu cereți ca arhitecți mai mult decât știți că nu se poate atunci nu se pierdea timpul. Stați pe timpul și banii dumneavoastră în caz contrar și nu trebuie să dați vina pe primărie că întârzie proiectele. Acum mi-a plăcut din prima cum arată, răspunde unor exigențe de calitate”, a spus primarul.

La comisia precedentă de urbanism, arhitecți din comisie au fost gata-gata să trântească proiectul hotelului, însă în sprijinul proiectanților a venit arhitectul Mihai Racu, care a arătat că echipa arhitectului Oliver Nemeș (prezent la respectiva ședință), cea care se ocupă de arhitectura hotelului, a fost premiată chiar cu Medalia Președintelui Uniunii Arhitecților din România la Bienala Națională de Arhitectură din București pentru proiectul hotelului Privo din Târgul Mureș.

Adina Plopeanu, fiica lui Emil Morariu, unul dintre foștii acționari Bere Mureș, afacere vândută în 2008 către Heineken, a dezvoltat în 2013 un hotel de 4 stele în Târgu-Mureș, după o investiție de 7 mil. euro. Hotelul e multipremiat atât pentru partea de arhitectură cât și pentru serviciile hoteliere sau cele de restaurant. El înglobează o casă monument din Târgu Mureş, cea a lui Géza Csonka, unul dintre cei mai celebri artişti fotografi de la începutul secolului XX.

La Cluj-Napoca s-ar dori tot o unitate Privo.

Proiectul celor de la Doralex și a celor de la Privo a mai fost prezentat în comisia de trafic a Primăriei într-o ședință on-line și a fost dat de primarul Emil Boc ca model pentru felul în care rezolvă problemele de trafic din centrul Clujului. Detalii: Pe cine a desemnat primarul Boc să măsoare decența proiectelor imobiliare dorite în Cluj

Doralex Com este controlată de Beniamin Timari și este cea care a amenajat hotelul de patru stele Sunny Hill din Baciu, dar și o serie de proiecte imobiliare importante în Cluj-Napoca, Floreşti, în Mănăştur Sud şi zona Colina. De asemenea, a implementat sistemul de iluminare cu sistem LED de la Mociu şi a avut contracte cu mai multe primării din Transilvania, după cum informează media locală, gazetadecluj.ro.

Ce prevedere proiectul de pe Traian nr. 40-42 si 44-46 din centrul Clujului

Parcela 01: – parcela de colț – 2400 mp
– Se propune desființarea corpurilor existente și realizarea unui ansamblu mixt din punct de vedere funcțional;
– Parterul imobilului va fi unul comercial;
– La etajele superioare se vor realiza unități locative – apartamente, de diferite forme și configurații (peste 100 de apartamente);
– Accesul pietonal se va realiza direct din domeniul public la spațiile comericiale, respectiv la casele de scară de unde se accede la locuirea colectivă;
– Accesul auto se realizează din strada Daniil Bărceanu, cu acces exclusiv la dreapta, printr-un gang de unde se distribuie accesul la subsol și în curtea interioară;
– Parcajele vor fi asigurate în cele două subsoluri propuse și parțial în curtea interioară;
– Spațiile verzi vor fi amenajate în incinta clădirii, parțial pe sol natural;
– Din punct de vedere volumetric, se dorește realizarea unei clădiri care să preia cornișa clădirilor vecine și realizarea unui accent pe zona de colț a clădirii;
– Clădirea se va amplasa în aliniament, în front continuu (închis);
– Regimul maxim de înălțime propus este: (1-3)S+P+7E;
– Clădirea propusă se va încadra în limitele reglementaăilor de coeficienți urbanistici POT și CUT.;

• Parcela 02: – parcela comună – 2934 mp
– Se propune realizarea unui Hotel ****
– Accesul pietonal pe parcelă se va realiza direct din domeniul public – strada Traian la zona de receptie, respectiv dinspre Someșul Mic generând un traseu pietonal între Strada Traian și malul Someșului Mic în lungul căruia care se propun funcțiuni cu destinație publică;
– La etajele superioare se vor realiza camere de cazare / apartamente;
– Accesul auto se realizeaza din strada Traian printr-un gang cu rampă de acces pentru parcajul subteran;
– Bebeficiarul investitiei, doreste realizarea de parcari cu o capacitate dublă faţă de necesarul stabilit;
– Capacitatea garajului va fi de 116 locuri din care 58 de locuri vor fi rezervate clientilor hotelului si vor fi amplasate la nivelul -2 al subsolului. Cele 58 de locuri cu acces public vor fi cele mai apropiate de accesul in garaj, la nivelul -1 al subsolului.
– Parkingul subteran va fi gestionat printr-un sistem integrat de management. Funcțiile incluse în acest sistem vor fi: monitorizare în timp real al gradului de ocupare și a locurilor disponibile, gestionarea drepturilor de acces după numărul de înmatriculare, control acces cu bariere, plăți automatizate.
– Pentru locurile de parcare cu acces public beneficiarul va garanta acelasi nivel de taxare cu cel practicat de Serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor Cluj Napoca pentru garajele publice fără abonamente din zona centrală a orașului.
– Monitorizarea locurilor disponibile va fi accesibila în timp real și va putea fi integrată în sistemul centralizat de informare a disponibilităților pentru locurile de parcare în garajele publice închise.
– Spațiile verzi vor fi în procent de minim 5% din suprafața terenului și vor fi amenajate în curtea interioară pe sol natural;
– Clădirea se va amplasa în aliniament, în front continuu (închis) la strada Traian cu un decupaj generos la parter care să asigure accesul pietonal spre Someșul Mic
– Spre Someșu Mic se va respecta o retragere de 6 metri față de aliniamentul creat și a fost propusă o sera pe toata suprafața calcanului vecin (P+3E). Sera comunică cu un spațiul nou propus, cu funcțiune publică conform discuțiilor din CTATU: restaurant tematic cu înălțime de două etaje cu vegetație înaltă în completarea serei P+3E. Restaurantul e amplasat la nivelurile 1 si 2, peste pasajul pietonal de 5 m și are acces dublu al clienților, de la nivelul curții interioare prin sera și din circulatiile interioare ale hotelului. Dispune de orientare dublă cu închideri transparente mobile;
– Proiectul propune amenajarea unui loc de joacă pentru copii pe suprafața cedată domeniului public și pe cea rezultată din retragerea de 6 m din aliniamentul spre Somes. Amenajarea va presupune suprafețe cu pardosli de piatră masivă si înierbate, mobilier urban fix pentru așteptare și loc de joacă, oglindă de apă cu fântână arteziană. Vor fi plantați arbori și arbuști de înălțime medie pentru umbră și ecrane verzi provizorii până la viitoarea dezvoltare a traseului public pietonal.
– regimul de înălțime propus pe parcelă este de 2S+P+5E+R
– clădirea propusa se va incadra in limitele reglementărilor de coeficienți urbanistici POT și CUT

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare