Închide

Se strâng semnături pentru a obliga Primăria să acorde locuințe sociale în cel mult 2 ani de la solicitare tuturor persoanelor îndreptățite

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 10, 2020 1 247

O nouă campanie pentru a crește accesul categoriilor defavorizate la o locuință a fost pornită de organizațiile civice active în acest sector în Cluj. Acestea au lansat o campanie în urma căreia primăriile din Cluj-Napoca, Timișoara sau București să fie responsabilizate să adopte hotărâri locale prin care să se angajeze să acorde locuințe sociale în cel mult 2 ani de la solicitare tuturor cetățenilor îndreptățiți.

„Clujul se dezvoltă și, pe măsură ce o face, costul locuirii crește enorm. Pentru câteva categorii sociale, problema poate trece neobservată, dar ce se întâmplă cu ceilalți? Ce se întâmplă cu mamele, unchii, prietenii și rudele cu venituri medii, cheltuite jumătate pe chirii și rate, ce se zbat pentru a o scoate la capăt zi de zi? Mai ales acum, în contextul pandemiei, trebuie să ne mobilizăm pentru miile de persoane care locuiesc în condiții precare, riscându-și constant sănătatea. Trebuie să ne pregătim împreună și pentru momentul în care, în contextul crizei economice, vor dispărea multe locuri de muncă, punând multe persoane în incapacitatea de a plăti costurile locuirii (chirie ori credit). Ca să putem trece cu bine peste această provocare mondială, criza locuirii trebuie rezolvată. Locuințele adecvate, accesibile ca preț raportat la venit, nu ar trebui să fie un vis îndepărtat, ci o realitate, cu termen limită de maxim 2 ani”, au atras atenția cei de la inițiativa Căși Sociale.

Aceștia spun că administrațiile locale și-au neglijat profund rolul lor legal de a oferi locuințe sociale celor care au nevoie de ele, adică persoanelor cu venituri sub medie și au propus o soluție. Au inițiat o campanie prin care strâng semnături pentru a convinge primăriile din trei mari orașe, Cluj-Napoca, București și Timișoara pentru a adopta hotărâri locale prin care să își asume să acorde locuințe sociale în maxim 2 ani de la solicitare, tuturor cetățenilor îndreptățiți.

Petiția lansată on-line se poate semna AICI.

Campania a fost inițiată de Blocul pentru Locuire. Civicii spun că acesta e format din mai multe organizații non guvernamentale care luptă împtriva injustiției locative. Mai precis: Căși Sociale ACUM!, Asociația Femeilor Rome E-Romnja, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, RomaJust Asociația Juriștilor Romi, Dreptul la Oraș.

Aceste asociații au emis și o serie de solicitări pentru viitorii aleși locali:

„Vrem ca noile persoane alese pe posturi de primar, viceprimar și consilier local să asigure servicii publice adecvate ce includ asigurarea unui stoc de locuințe sociale care răspunde nevoilor locale și se înscrie printre obligațiile municipalității.  Vrem o administrație publică locală interesată de problema locuirii, care găsește soluții inovatoare la una dintre cele mai mari probleme ale cetățenilor: costurile exorbitante și în continuă creștere ale locuințelor de pe piață. Vrem o administrație care, potrivit Legii locuinței și Codului Administrativ, ia decizii privind realizarea fondului de locuințe sociale, fie prin construcții noi, fie prin reabilitarea unor construcții existente, pentru a oferi cetățenilor îndreptățiți, în timpul cel mai scurt posibil, locuințe sociale”, se arată în petiția on-line.

Un comentariu

  1. Cum sa dai locuinte sociale in 2 ani daca trebuie sa le construiesti? cei de la „casi acum” cred ca habar nu au ce inseamna sa construiesti, care e procedura si cat dureaza. Alege teren, fa un studiu de fezabilitate, expropriaza terenul (daca nu e al primariei), fa un proiect tehnic, obtine avize, obtine autorizatie de construire (asta daca nu cumva trebuie si studiu de urbanism anterior), lanseaza licitatie pentru executie, realizeaza constructia.

Scrie un comentariu