Închide

Se scumpește ridicarea gunoiului. Care sunt cele trei variante care ne-ar scoate din criză și ne-ar lăsa cu mai mulți bani în buzunare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 09, 2015 4 592

În lipsa unei rampe temporare de stocare a gunoielor și în contextul blocajelor proiectului centrului integrat de management a deșeurilor, resturile din pubelele clujenilor din oraș au mers la Alba, apoi vor pleca la Oradea. Primarul Emil Boc spune însă că mutarea deșeurilor se va traduce în costuri suplimentare, deci scumpirea serviciului. Încă nu se știe cât se va plăti în plus pentru ridicatul gunoaielor, administrația așteptând cifrele de la cei doi operatori care se ocupă de activitate, Rosal și Brantner. „Există însă trei variante posibile care ne-ar scoate din criză. Președintele Consiliului Județean trebuie să aibă însă voință politică. Adică chiar să vrea rezolvarea și să-și asume una dintre variante”, a explicat primarul.

Consilierii locali au decis la ședința ordinară de astăzi să schimbe CAEN-ul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) în așa fel încă aceasta să poată opera o platformă temporară pentru stocare de deșeuri. În plus, au aprobat transferarea către această regie a unui teren de peste 4600 mp, situat în vecinătea gropii Pata Rât, unde să fie înființată o rampă intermediară de stocare a deșeurilor. Este vorba despre o măsură de urgență, până când Consiliul Județean va reuși să deblocheze situația depozitului regional de deșeuri și să amenajeze prima celulă conformă de depozitare a gunoaielor, măsură care ar preîntâmpina ca gunoaiele cetățenilor din Cluj-Napoca să rămână neridicate.

Până la înființarea respectivei rampe temporare de stocare de către Regia primăriei (care a avut în trecut în CAEN și activități de preluare și valorificare a deșeurilor), gunoiele municipiului vor fi primite la Oradea. De la închiderea gropii Pata Rât și expirarea acordurilor pentru depozitare temporară în zona acesteaia, gunoaiele clujenilor merg și la Alba Iulia.

„Dacă vezi o stradă stricată, ca primar, începe să te doară capul. Dar dacă te-ai trezi cu un oraș plin de gunoi, Doamene ferește! Nu mai poți sta liniștit. Mai ales când nu ai ce butoane legale să apeși. Când se va rezolva criza asta și sper cât de repede, pe cuvântul meu, o să-i ridic o statuie lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul din Oradea -n.red.). El și-a asumat o decizie politică și ne-a primit”, a subliniat primarul Emil Boc, după încheierea ședinței forului local.

Varianta mutării gunoaielor la Alba și Oradea va înseamna, însă, majorarea tarifelor la ridicat gunoiul, a mai anunțat în cadrul ședinței ordinare. În prezent, primăria așteaptă cifrele de la cei doi operatori din oraș, Rosal și Brantner, pentru a face calcule în acest sens. La Alba se pot depozita gunoaiele până la mijlocul lunii. Iar la Oradea, timp de alte trei luni. În cazul platformei temporare pe care urmează să o administreze RADP, aceasta ar mai putea prelua deșeuri timp de o lună și ceva de zile.

Consilierii PSD au declarat și ei în cadrul discuțiilor din plen că li se pare incorect ca cetățenii să plătească pentru că autoritățile n-au reușit să rezolve problema depozitării gunoielor din Cluj- Napoca și să amenajeze un depozit conform. Viceprimarul Anna Horvath le-a amintit că la Direcția Tehnică din primărie există un biblioraft întreg de corespondență cu Consiliul Județean pe tema depozitării gunoielor, forul județean fiind singurul care poate să deschidă și să opereze un depozit conform. Horvath a mai amintit că în lege nu s-a prevăzut niciun fel de rezolvare a situație tranzitorii, între închiderea unei gropi neconforme și deschiderea unui depozit ecologic, așa că primăria a fost legată de mâini și de picioare. „Chiar dacă am avut nenumărate solicitări de la investitori care au vrut să amenajeze fie stații de incinerare, fie stații de sortare, n-am putut să le dăm legal curs”, a amintit Horvath.

Primarul, în schimb, a menționat după ședință că există trei variante pentru ieșirea din criză și pentru ca cetățenii din oraș să li se ridice gunoiul și la un preț decent. Toate cele trei variante depind însă de noul președinte al Consiliului Județean și de „voința politică a acestuia”, a apreciat Emil Boc.

Cele trei variante

  • revizuirea proiectului centrului de deșeuri început pe 60 de hectare de teren din comuna Feleacu, ceea ce ar permite continuarea proiectului

  • revizuirea proiectului, concomitent cu scoaterea din perimetrul proiectului a unei suprafețe de 5-6 hectare unde să se facă o depozitare temporară de deșeuri

  • indetificarea unui teren în proximitatea celor 60 de hectare care să se preia (prin negocieri cu administrația comunei Feleacu) și unde să se facă o platformă temporară de stocare

„Aceste variante sunt condițíonate de obínerea unui aviz de la Minister și de la POS Mediu, dar și de perfectarea unei negocieri cu primarul din Feleacu. Președintele Consiliul Județean este de-al nostru. Ce pot să zic despre el? Se străduiește, dar cred că are nevoie de voință politică. Adică să vrea să rezolve problema și să își asume o rezolvare. Eu nu cred că primarul din Feleacu va zice „nu” dacă va ști că de el depinde un județ întreg. E băiat bun, cred că poate fi convins. Pe primarul din Apahida sunt însă foarte supărat. Știe el de ce. N-a vrut să ne ajute. Noi ne ducem acum gunoaiele la Alba și Oradea. Turda își duce gunoaiele la Odorheiul Secuiesc. Vă dați seama că este o problemă serioasă. Iar totul depinde de Consiliul Județean”, a mai spus Boc.

O persoană fizică plătește în Cluj-Napoca peste 7 lei pe lună, în timp ce una juridică peste 21 lei lunar, prețuri cu tot cu TVA, pentru activitarea de ridicat gunoiul.

4 comentarii

Scrie un comentariu