Închide

Apahida a aprobat majorarea prețului biletelor pentru transportul public din comună operat de Compania Primăriei Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 08, 2021 0 554

Consiliul Local din Apahida a respins subvenționarea Companiei de Transport Public a Primăriei din Cluj-Napoca prin acordarea unei compensații anuale pentru a-și putea acoperi pierderile generate de pandemiei. În schimb, consilierii locali au aprobat majorarea tarifelor la transportul în comun, așa cum a propus CTP, cu peste 17,5%. Prețul biletelor a crescut cu 1 leu. Măsura ar trebui să aducă, după cum au arătat oficialii Primăriei, creșterea serviciilor oferite de CTP locuitorilor.

 

Oficiali ai CTP prezenți la ședința Consiliului Local din Apahida au arătat că și în alte localități de lângă Cluj-Napoca unde operează Compania se pregătesc majorări ale prețului biletelor de călătorie.

În comuna Feleacu se pregătește o majorare de aproape 33%,  în Chinteni de aproape 40% iar în Baciu de 28%, după cum a arătat Cosmin Hărădău, directorul economic al CTP Cluj-Napoca.

Consilierii locali din Apahida și primarul Grigore Fati au apreciat că respectiva compensație, calculată estimativ de CTP din 2021 până în 2028 este discreționară și s-ar plăti tot din banii oamenilor. Așa, dacă se majorează prețurile, CTP este obligată să ofere și calitate pentru serviciile companiei, au mai apreciat cei din conducerea Primăriei.

Primarul Fati a arătat că este rolul aleșilor locali să își asume și decizii responsabile, chiar nepopulare. La ședință au fost prezenți 10 consilieri locali. Au lipsit 3 consilieri PNL, 2 de la USR și 2 de la PSD. Despre cei de la PSD, primarul a spus că sunt plecați în delegație.

Cei 10 consilieri prezenți s-au pronunțat în favoare majorării prețurilor.

Consilierii au mai votat așezarea prețurile pentru cursele interne din comună și au mai cerut CTP să regleze plata cu cardul în așa fel încât oamenii să poată plăti exact tariful intracomunal și nu prețul maximal pentru curse, așa cum se întâmplă în prezent.

Primarul a mai indicat CTP să facă controale și verificări pentru a obliga călătorii să plătească bilete, aceasta fiind încă o problemă serioasă în Apahida și a promis că va oferi sprijin cu ajutorul poliției locale controlorilor în cazul în care apar probleme.

 

CTP Cluj-Napoca a solicitat la finalul lunii aprilie tuturor primăriilor parte din Asociația Metropolitană de Transport să acorde compensații anuale (acceptate de Consiliul Concurenței) pentru a putea face față scăderii încasărilor din perioada pandemiei. Doar Primăria din Cluj-Napoca și primăria Florești au acceptat să ofere compensații CTP și au ținut astfel prețul biletelor pe loc. Cluj-Napoca oferă în 2021 peste 4,5 milioane lei, în timp de Florești, peste 1,5 milioane lei.

În plus, în Cluj-Napoca, s-a anunțat că în fiecare vineri se va putea circula gratuit cu transportul în comun. Măsura nu a intrat deocamdată în vigoare.

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a fost arătat cu degetul de consilierii locali USR PLUS deoarece s-a grăbit să arunce cu banii din bugetul local în loc, înainte de a acorda compensația, să negocieze servicii de calitate pentru floreșteni, acum discriminați și puși să circule în autobuze pline ochi și fără aer condiționat.

Detalii: Primarul Pivariu arătat cu degetul deoarece se grăbește să arunce cu bani în Compania de Transport a Primăriei Cluj-Napoca fără să negocieze creșterea calității serviciilor pentru floreșteni. Autobuzele din Florești sunt pline ochi și nu au aer condiționat

Vezi și: Scandal cu transportul public din zona metropolitană. Consilierii județeni semnalează că există riscul să se întrerupă cursele în mai multe comune

Nici un comentariu

Scrie un comentariu