Închide

Se reiau dezbaterile din Parlament privind reforma pensiilor speciale

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 05, 2023 0 168

Parlamentul urmează să reia săptămâna aceasta dezbaterile asupra proiectului de modificare a legii pensiilor de serviciu, după ce liderii coaliției de guvernare au depus recent un set de amendamente, arată rador.ro. . Documentul a fost adoptat deja de Senat, dar Camera Deputaților va decide forma finală.

Ministerele de resort sunt așteptate să trimită Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților puncte de vedere despre modificările propuse la proiectul privind reforma pensiilor speciale.

Unul din amendamentele depuse de coaliția de guvernare presupune un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, pe partea care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați, diplomați, funcționari, parlamentari sau angajați ai Curții de Conturi. Același principiu se va aplica și militarilor, în mod etapizat, până în 2035.

Un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea anumitor categorii. Opoziția critică însă modificările propuse de coaliția de guvernare.

AUR atrage atenția că ar putea exista probleme de constituționalitate, în timp ce USR susține că modificările propuse sunt nesemnificative, iar amendamentele depuse ar menține pensiile speciale aflate în plată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu