Închide

FOTO/VIDEO Arhitectul-șef al județului laudă reabilitarea de aproape 1 milion de euro a Palatului Poștei din centrul Clujului, clădire monument

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 05, 2023 0 406

Cu un set de fotografii „trase” în lumină bună, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, laudă reabilitarea Palatului Poștei, monument istoric, din centrul Clujului, clădire care era într-un stadiu avansat de degradare, ba a și compotat sancțiuni din partea Primăriei pentru că nu era întreținută de ani de zile. Refațadizarea, repararea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei și modernizarea instalației electrice a clădirii monument (ridicate în 1898 după planurile arhitectului Ray Rezsö Vilmos cu dedicație pentru instituție) de pe strada Ferdinand nr. 33 a fost contractată în 2022 și terminată anul acesta. Contractul, de peste 4,1 milioane lei, fără TVA a fost derulat de ADD CONCEPT și SKYLINE ENGINEERING.

„Am prins lumină mai bună azi. Orașul e la fel de liniștit. Frumoasă reabilitare!Felicitări!”, a arătat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.

 

 

Posta Română a atribuit licitația pentru renovările exterioare la clădirea de pe strada Regele Ferdinand din centrul municipiului Cluj Napoca în 2022 către firmele SKYLINE ENGINEERING (controlată de Stoica Doru Mugurel, fost consilier local PNL, acționar majoritar, societate în care sunt acționari și Savu Cornel Calin și Borz Cosmin Alin) și ADD Concept (contolată de Petrus Adrian Viorel), după cum a arătat gazetadecluj.ro. Contractul ”Refacere fatade, reparatii invelitoare, inlocuire tamplarie exterioara, modernizare instalatie electrica la sediul Sucursalei Cluj/OJP Cluj” a fost câștigat de cele două societăți, singurul ofertant de la licitație, pentru suma de 4.197.649 lei, fără TVA. De proiectul de instalații s-a ocupat firma DAS Engineering Grup,după cum a arătat cluj24.ro., firma fiind controlată de Alexandra Stoica, președintele Organizației de Femei a PNL Cluj-Napoca.

Lucrările au fost terminate anul acesta. De altfel, la evenimentele din Cluj din cadrul Nopții Muzeelor, Poșa Română a participat, după cum a arătat directorul sucursalei clujene, consilierul lcoal PNL, Florin Gliga care a anunțat, cu prilejul evenimentului, încheierea lucrărilor de reabilitare a clădirii unde poșta funcționează de la 1900. „Palatul Poștelor de pe strada Regele Ferdinand reabilitat după foarte multi ani pune în valoare elementele patrimoniale și identitare ale cetății Clujului erijându-se ca parte din multiplele valori care asigura identitatea istorică și modernă a orașului!Reabilitat cu toate elementele culturale identificate după multe decenii”, arăta Gliga în 15 mai.

Palatul Poștei este monument istoric și una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Cluj-Napoca. Acesta a fost ridicat la sfârșitul secolului XIX (între 1891 și 1898), pe actuala stradă Regele Ferdinand, după planurile arhitectului Ray Rezsö Vilmos. Imobilul și-a păstrat utilitatea inițială, aici funcționând Direcția Regională de Poștă Cluj.

Clădirea Poștei din centrul Clujului era într-o stare avansată de degradare. Deocamdată au fost operate aceste modernizări doar la exterior și partea de instalații, urmând ca și spațiile interioare să facă obiectul unor reabilitări, după cum arăta conducerea din Cluj a instituției, anul acesta.

În urmă cu doi ani, Compania Naţională Poşta Română a contractat un împrumut în valoare de 200 de milioane lei de la Exim Bank pentru a susține lucrări de automatizare, management digitatal, înființarea de noi centre de tranzit și reabilitări în mai mute sucursale din Cluj-Napoca, Timişoara, Piatra Neamţ și Oradea care funcționează în clădiri monumente istorice.

 

sursă foto: Claudiu Salanță/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu