„Sistemul dezvoltat va include un NodeMCU ESP8266 (Node Microcontroller Control Unit), o placă de dezvoltare tip microcontroler pentru a face ca recoltarea de energie să fie gestionabilă. Prototipul dezvoltat va include o sursă de tensiune tip panou solar, făcând posibilă încărcarea dinamică a microcontrolerului. În plus, o interfață IoT va monitoriza sistemul încorporat, permițând utilizatorului să verifice procentul bateriei încărcate piezoelectric și numărul de pași generați. Conexiunea dintre hardware și software va fi stabilită cu ajutorul conectivității Wi-Fi. Studiul experimental împletește mai multe scopuri esențiale, inclusiv cercetarea, sprijinul pentru sănătate, protecția mediului, și utilizarea tehnicilor de generare a energiei verzi”, se arată într-un comunicat de presă al UTCN.

„Innovation through Green-Energy Footwear and Piezoelectric Harvesting System” a fost  dezvoltat de Panța Robert-Vasile (student Licență an IV, Automatică și Informatică Aplicată Engleză) și a câștigat locul trei în cadrul competiției din cadrul UTCN, Internet of Things Student Challenge.

  • Locul I „EnviroTrack: On-the-Go Air Quality Monitoring dezvoltat de studenții Tudor Sântejudean (Master an II Controlul Avansat al Proceselor) și Anca Lombrea (Licență an IV, Automatică și Informatică Aplicată) – EnviroTrack poate monitoriza atât calitatea aerului interior, cât și cel exterior cu dispozitivul smart edge, folosind algoritmi avansați și hardware de ultimă oră pentru senzori.
  • Locul II „Embedded Indoor Positioning System” dezvoltat de Alistar Ștefan (Licență an IV, Automatică și Informatică Aplicată Engleză) – Are ca scop dezvoltarea unui sistem de localizare robust și precis folosind modulul DWM1000 și microcontrollerul Wemos. Sistemul oferă urmărirea obiectelor sau a persoanelor în timp real într-un spațiu interior.

La finalul lunii trecute s-a desfășurat finala celei de-a șasea ediții a competiției studențești Internet of Things Student Challenge, la ClujHub, organizată de Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România.

În cadrul concursului, echipele formate din studenți și-au transpus ideile din domeniul IoT în practică și au concretizat prototipuri demonstrative.

Anul acesta, 32 de studenți grupați în 25 echipe finaliste, au implementat un prototip și au prezentat soluția lor în fața juriului. Opt membri ai juriului au analizat în detaliu proiectele selectând echipele câștigătoare.

Potrivit UTCN, proiectele participante au fost foarte versatile și au abordat teme foarte complexe din domeniul IoT: Braț robotic cu șase axe de libertate; Monitorizarea clădirilor cu ajutorul dronelor; ESP32 Home Automation Simulator; Sistem de detecție a prezenței în locuri
sensibile; Monitorizarea și controlul temperaturii și umidității; Monitorizare postură; Embedded Indoor Positioning System; Sistem control acces; Pet Feeder; Sistemul Ball and Plate; BeSmartBeFit; Weather Station; Innovation through Green-Energy Footwear and Piezoelectric Harvesting System; Walking Hexapod; Dispozitiv pentru recunoaștere facială; Sistem de gestionare al rezervărilor Horeca; Monitorizarea temperaturii cu ajutorul unui model GPT; Sistem de antiefracție; Controlul cooperativ si procesul de învățare pe baza rețelelor neuronale; Sistem de acces al angajaților în clădiri; Automated Blinds system prototype; Sistem irigare cu pompă submersibilă controlată remote; EnviroTrack: On-the-Go Air Quality Monitoring; Z Box; Travel Partners. 

Internet of Things Student Challenge este un program care oferă studenților posibilitatea de a demonstra conceptul și de a dezvolta produse de la idei la prototip, cu sprijinul personalului academic al Departamentului de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și industria de afaceri din România.  Programul oferă 4 luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România
și întărirea legăturii dintre studenții Departamentului de Automatică și personalul academic, cu sectorul industrial.