Închide

Se întâmplă și în cea mai scumpă piață imobiliară a țării: vara începe cu o scădere a prețurilor cerute de proprietari pentru locuințe

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 04, 2016 0 474

0,7% – aceasta este scăderea marcată de portalul Imobiliare.ro în ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele din Cluj în iunie, față de luna mai. Procent mic, desigur, dar care arată, după multe luni de creștere, că prețurile pot să o ia și în jos, chiar și în cea mai scumpă piață rezidențială a țării.

„După intrarea în vigoare a legii dării în plată, prima lună de vară a fost caracterizată de o evoluție în scădere a prețurilor pe segmentul rezidențial, chiar dacă Indicele Imobiliare.ro a revenit pe un trend crescător la nivel național, atingând o valoare medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 1,8% mai mult față de finele lunii mai”, se arată într-o analiză a portalului Imobiliare.ro. Totuși, pretențiile vânzătorilor din marile orașe ale țării, acolo unde au loc cele mai multe tranzacții, au început să se diminueze, atât pe segmentul vechi, cât și pe cel nou – excepție făcând (în cel din urmă caz) doar Constanța și Timișoara. Subliniem că analiza face referire la preţuri cerute de proprietari sau intermediari, nu la tranzacţii încheiate.

Piața clujeană a fost marcat de o tendință de scădere a prețurilor luna trecută, suma medie solicitată de vânzători ajungând la 1.200 euro pe metru pătrat util – cu 0,7% mai puțin decât nivelul atins în urmă cu 30 de zile, respectiv 1.209 euro pe metru pătrat. Locuințele vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.250 la 1.245 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 1,4% (de la 1.151 la 1.135 de euro pe metru pătrat), arată datele Imobiliare.ro.

„Practic, scăderea de la Cluj vine după un an jumate de creștere, excepție făcând luna decembrie, când de regulă scad prețurile în piață. E un efect indirect al legii dării în plată, nu legea în sine produce aceste lucruri, cât reacția băncilor la lege, vorbim adică despre înăsprirea condițiilor de creditare”, detaliază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Amintim că, potrivit analizei de luna trecută, la finele lunii mai prețul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util, adică la o valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat. Această evoluție a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arătau un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători.

Vezi şi:

Mai puține oferte noi de apartamente, mai mulți cumpărători la Cluj. Vezi o comparație Cluj-Timișoara-București

Harta prețurilor din țară (conform Imobiliare.ro):

București:

În Capitală, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare a scăzut cu 2,8% în prima lună de vară, de la 1.126 de euro pe metru pătrat util, la 1.094 de euro pe metru pătrat. Vânzătorii de locuințe vechi și-au redus așteptările cu 0,7% (de la 1.075 la 1.068 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au ieftinit în acest răstimp cu 4,2%, de la 1.159 la 1.110 euro pe metru pătrat.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,6%, de la 915 euro pe metru pătrat în mai, până la 900 de euro pe metru pătrat luna trecută. Locuințele vechi s-au depreciat cu 1%, de la 912 la 903 euro pe metru pătrat util, în vreme ce apartamentele noi au înregistrat un declin mai accentuat, de 4,1% respectiv, de la 926 la 888 de euro pe metru pătrat util.

Constanța:

Orașul de la malul mării este singurul dintre cele șase analizate în care Indicele Imobiliare.ro a consemnat o creștere în ultima lună, de la 956 la 967 de euro pe metru pătrat (o diferență de 1,2%). Apartamentele vechi s-au ieftinit ușor, cu 0,1% (de la 960 la 959 de euro pe metru pătrat), însă cele noi s-au scumpit considerabil, cu 6,2% mai exact (de la 941 la 999 de euro pe metru pătrat).

Iași:

În capitala Moldovei, apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 4% în ultima lună, de la 883 la 848 de euro pe metru pătrat util. La o medie de 860 de euro pe metru pătrat, pretențiile proprietarilor de locuințe vechi sunt acum cu doar 0,1% mai mici decât în mai (când se situau la 861 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au depreciat cu 7,6% în ultimele 30 de zile, de la 902 la 833 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, un apartament poate fi achiziționat cu 0,2% mai puțin decât luna trecută, respectiv cu 991 de euro pe metru pătrat util (față de 993 de euro pe metru pătrat). Cele din blocurile vechi au ajuns la o valoare medie de 987 de euro pe metru pătrat (cu 0,4% mai puțin decât în mai, când costau 991 de euro pe metru pătrat). Nu același lucru s-a întâmplat cu locuințele din noile ansambluri rezidențiale noi, care s-au apreciat cu 0,7% în decurs de 30 de zile, de la 1.006 la 1.013 euro pe metru pătrat, cunoscut fiind faptul că oferta pe acest segment este sub cerere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.