Închide

Se forțează împărțirea Cartierului Tineretului

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 22, 2015 0 747

Polus Real Estate a convocat o Adunare Generală a Acționarilor la societatea Cartierul Tineretului unde este acționar împreună cu primăria. Societatea dorește, după ce l-a eliminat aproape total pe omul de afaceri Arpad Paszkany, să demareze lichidarea societății care implică împărțirea terenului de 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe.

Șefa serviciul Juridic-contencios din cadrul primăriei, Alina Rus, a cerut ieri Consiliul Local un vot de principiu împotriva convocării respectivei Adunări Generale a Acționarilor unde se dorea numirea lichidatorului judiciar și împărțirea terenului aflat în patrimoniul societății Cartierul Tineretului, societate înființată în primul mandat al primarului Emil Boc pentru a construi un cartier de locuințe în zona Sf. Gheorghe.

Rus a explicat că intenția partenerului primăriei din această societate – Polus Real Estate – contravine prevederilor legale în vigoare la promovarea în instanță a acțiunii de lichidare, mai ales că în prezent există un proces pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care administrația locală contestă lichidarea societății.

Consilierii locali au întrebat retoric dacă acum, pe legislația în vigoare, Polus Real Estate poate lichida societatea chiar dacă primăria se opune. Cu toate acestea au votat în unanimitate pentru respingerea solicitării venite de la Polus Real Estate.

Parteneriatul încheiat de primăriei cu Polus Real Estate pentru construcția de locuințe are o istorie romațată, din 2005, încoce. Artizanul afacerii a fost omul de afaceri Arpad Paszkany care deținea la vremea respectivă 13% din societatea Polus Real Estate. Paszkany a bătut palma cu primăria pentru construcția Cartierului Tineretului, inițiativă care nu s-a mai materializat, având în vedere criza imobiliară.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE AFCEREA PRIMĂRIEI CU ARPAD PASZKANY:

Cum ieși cu pagube minime dintr-o afacere falimentară cu Arpad Paszkany. Te consiliază tot Paszkany

 

În plus, la momentul 2009, înțelegerea Cartierul Tineretului a fost convertită, cu voia Consiliului Local într-un proiect de produce de energie verde. Decizia nu a fost pe placul acționarului majoritar al Polus Real Estate, socitatea Iris Ventures Limited (în spatele căreia se află firma de construcții din Ungaria, Trigranit) care a pornit o serie de procese împotriva primăriei, lui Paszany și societății Carierul Tineretului (unde primăria deține 51% din acțiuni, iar Polus Real Estate, restul). Multe dintre aceste au fost câtigate, iar Iris Ventures a reușit să obțină chiar și lichidarea respectivei societăți. În plus, l-a eliminat pe Paszkany din acționariatul Polus Real Estate lăsându-l cu o cotă de acțiuni simbolică.

Fiind vorba despre o firmă constrituită de primărie prin aport la capitalul social cu un teren de 203 hectare, în timp de Polus Real Estate a contribuit cu partea sa în bani, raportată la valoarea respectivului teren, administrația locală și-a asumat să piardă o parte din respectivul teren. Mai ales că firma fusese înființată cu o durată limitată de timp – 5 ani – termen la care urma să se realizeze cartieurl de locuințe. În plus, în momentul în care Polus Real Estate nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale (să livreze locuințe sociale primăriei în noul cartier), Consiliul Local nu a inițiat rezilierea contractului.

La ședințele trecute ale forului local, consilieri locali care n-au făcut parte din vechile Consilii Local care au legitimat afacerile cu Paszkany au sesizat faptul că primăria nu și-a luat niciun fel de măsuri de protecție pentru a nu pierde o parte din trenul de 203 hectare, mai precis aproape jumătate din suprafață.

Administrația locală și-a angajat și o firmă de avocatură – Lăpușan și asociații – care să o reprezinte în procesele cu Iris Ventures.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare