Închide

Se civilizează parcul de la Teatrul Național

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 15, 2019 0 302

Eco Garden Construct și K&K Studio de Proiectare au câștigat proiectul de modernizare a zonei de 1,2 hectare din centrul Clujului, parcul Ștefan cel Mare, unde se află și Teatrul Național. Potrivit studiului de fezabilitate înaintat Primăriei, investiția este evaluată la peste 17,9 milioane de lei și implică „civilizarea zonei”, după cum a explicat arhitectul Szabolcs Guttmann, implicat în proiect.

Potrivit Primăriei, scuarul Ștefan Cel Mare are 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6219 mp, suprafaţă alei 1688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate. Proiectul de modernizare implică eliminarea arborilor şi arbuştilor degradaţi şi a celor fără valoare estetică şi înlocuirea lor cu noi arbori şi arbuşti, gazonare şi plantare de noi specii de plante, modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru maşinile de intervenţie, realizarea de accese pietonale şi pentru biciclete, modernizarea instalației de iluminat cu niște corpuri de iluminat cu proiectoare sau montarea unui sistem de irigaţii automatizat.

Investiția a fost estimată la peste 17,9 milioane lei și face obiectul unui proiect de hotărâre pe care Consiliul Local îl va discuta la ședința din 16 octombrie. Termenul de lucrări avansat de proiectanți este de 12 luni. Urmează să Primăria să contracteze lucrările de amenajare efectivă a zonei.

Arhitectul Szabolcs Guttmann, implicat în proiect, spune că parcul se va civiliza și că va fi mai bine organizat în așa fel încât în mijlocul său să fie păstrată o suprafață unde să se poată monta eventuale spectacole în aer liber. Zona cu aparate de joacă va fi scoasă din centrul parcului și va primi o alveolă specială, se va păstra zona pentru aprovizionare auto a Teatrului și Operei, plus o linie de parcări destinată celor două instituții, între clădire și parc. „Asfaltul va fi înlocuit cu pavaje cu piatră, se vor face corecții de arbori și toaletări care să pună în evidență casa în care funcționează Tatrul și Opera Națională iar pe lateralele zonei va fi plantată o perdea de vegetație mai înaltă. Bicicliștii vor avea și ei un traseu de trecere”, a mai spus Guttmann.

Părculețul din zona Teatrului și Operei Naționale a fost amenajat încă din anul 1885, iar locuitorii Clujului îl cunoșteau sub numele de Mica Promenadă. Zona a tot fost rebotezată de atunci.

Vezi și:

Cine vrea să ”deseneze” o nouă față pentru scuarul verde de la Teatrul Național, botezat ”parcul Ștefan cel Mare”

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu