Închide

Se caută primele zece "afaceri mici" de crescut pe Dealul Lomb: incubator nou, din vară, la marginea orașului

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 12, 2015 0 1094

 

Firma primăriei care administrează viitoarele spații de afaceri, încă în șantier, de pe Dealul Lomb, caută primele zece start-up-uri care să “creascăîn incubatorul de afaceri proiectat aici, au anunțat reprezentanții societății. Acestea ar trebui să vină din zona industriilor creative și IT& C. Județul este unul dintre cele mai dinamice piețe din țară în ceea ce privește „afacerile” tinere, cu peste 2.200 de SRL-D-uri în funcțiune, în timp ce Bucureștiul, care este pe locul doi, are aproximativ 2.000. În Cluj s-au mai lansat structuri similare, cu scop declarat de a sprijini antreprenoriatul tânăr, atât în zona publică (incubatorul parcului industrial de sub umbrela Consiliului Județean, Tetarom), cât și în zona privată: spre exemplu „acceleratorul” Spherik, din complexul de birouri Liberty Technology Park, unde lunile acestea își pregătesc afacerile câteva echipe de antreprenori.

Lucrările pentru proiectele demarate de Primărie și realizate cu finanțare europeană în Lomb – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și centrul TEAM (Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprindere) –  ar urma să fie finalizate în mai, respectiv în iulie. La data finalizării centrelor, societatea-administrator mizează pe un grad de ocupare general de 40-60%, spune acum Alexandru Coroian, directorul general al Cluj Innovation Park, compania creată de municipalitatea clujeană. Cele două proiecte sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Tot aici, în locul planurilor de cartier se trasează acum planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de mai bine de doi ani. Deocamdată însă, șantierele sunt în derulare doar pentru cele două structuri demarate de primărie, cu finanțare europeană.

 

Incubatorul de pe deal

 

În cadrul structurilor de pe dealul care încă se leagă greu de municipiu se va dezvolta din această vară și un incubator de afaceri. Procedura de selecție a primelor zece start-up-uri se va desfășura în perioada aprilie-mai, au anunțat azi reprezentanții Cluj Innovation Park. Ar urma să fie implicate în proces structuri care deja activează în piața start-up-urilor, cum ar fi Cluj Hub sau JCI, a precizat Mircea Miheștean, director comercial al noii societăți. Sunt vizate start-up-uri cu activități din zona industriilor creative și IT & C, de la design și modă, muzică și arte vizuale până la software și computer games, IT, telecomunicații și arhitectură. Programul se adresează firmelor nou-înființate sau cu o vechime de maxim 2 ani. Companiile vor beneficia aici de spații pentru birouri și servicii operaționale, cu servicii de recepție, pază și protecție, rețea broadband, IP voce și date, sistem de climatizare, întreținerea clădirii, iar antreprenorii vor putea primi și consultanță specializată. Nu gratis. O companie va putea fi găzduită aici maxim 3 ani, costurile lunare fiind de 30 de euro în primul an, 40 de euro în cel de-al doilea an și 50 de euro în anul 3, sume la care se adaugă cota-parte de utilități.

 

Conferinta de presa Cluj Innovation Park (3)

 

Vom organiza pentru membrii structurii și evenimente dedicate, seminarii și traininguri tematice, programe de mentorat și întâlniri cu potențiali finanțatori (business angels). Vom încuraja parteneriatele între firmele din incubatorul de afaceri și cele deja mature din centru, pentru că ne dorim să generăm un real efect de cluster. Am început și discuții cu universitățile clujene, ca acestea să vină aici cu companii (spin-off) inovative prin care să-și valorifice proiectele de cercetare științifică”, a adăugat Coroian. Acesta nu a precizat deocamdată care vor fi aceste „firmele mature” capabile de “transfer de know-how”. „La selecție, ne interesează planul de afaceri și viziunea de business pe 3 ani ale noilor antreprenori. Le vom urmări activitatea, inclusiv numărul de clienți. Există și o perioadă de monitorizare de doi ani, post-incubare”, susține Coroian.

 

Ce spațiu are incubatorul, unde și cum îl „accesezi”

 

Incubatorul de afaceri va funcționa la etajul 4 al CREIC, având la dispoziție aproximativ 1.000 mp – spațiu pentru birouri și un atelier de creație de 190 mp. Data estimată pentru darea în folosință a CREIC este luna iunie a acestui an, în condițiile în care constructorul va finaliza lucrările la termenul asumat. Firmele incluse în incubatorul de afaceri vor fi selectate în cadrul unei proceduri care se va desfășura în perioada aprilie – mai. Deocamdată, reprezentanții Cluj Innovation Park au lansat în consultare publică Regulamentul de selecție pentru incubator și au publicat regulamentul de acces în centru, care se adresează și firmelor mature interesate să vină în Cluj Innovation Park. Reprezentanții Cluj Innovation Park vor iniția și demersurile pentru certificarea incubatorului de afaceri la nivel internațional, prin European Business Network (EBN), certificare creată de Comisia Europeană.

 

Venituri și pierdere în anul I de funcționare

 

Cele două mini-proiecte „de sprijinire a afacerilor” aflate în lucru pe Dealul Lomb vor genera în 2015, primul lor an de funcționare, venituri de 1,6 milioane de lei și o pierdere de 1,3 milioane de lei. Datele sunt asumate în proiectul privindbugetul de venituri și cheltuieli al Cluj Innovation Park.

 

 

Ce e Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC)

 

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative.

Spațiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferințe și întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producție cinematografică); trei birouri de producție media; spații tehnice; un amfiteatru verde și o platformă cu gazon circulabil; spații exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior și 125 la subsol).

Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, sunt realizate de asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering și au ca termen de finalizare 31 mai 2015. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, din care 21.997.696,94 de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată.

  • Suprafață: 73.365 mp;
  • Suprafață utilă: 13.265 mp;
  • Arie construită: 5.165 mp, din care:
  • Birouri: 2.230,93 mp
  • Ateliere de creație: 966,07 mp
  • Studio de film (hală de producție cinematografică): 600 mp
  • Spații multifuncționale: 1.056,55 mp

 

Proiect TEAM (1)

 

Ce e Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM)

 

Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate (greenfield land).

 

Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, sunt realizate de asocierea TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL și au ca termen de finalizare 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă solicitată.

• Suprafață totală: 106.786 mp

• Suprafață utilă: 4.840,28 mp, din care:

  • Clădire de birouri și zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
  • Cinci hale pentru microproducție: 1.538,45 mp

• Arie construită: 3.788,4 mp

• Suprafață pentru platforme: 4.710 mp

 

Sursa FOTO: Cluj Innovation Park

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.