Închide

Se carantinează orașul Cluj-Napoca, cu peste 9 cazuri de infecție cu Covid la mie, un record? Ce spune președintele CJSU

SănătateTop News by Actual de Cluj - nov. 16, 2020 0 1213

Prefectul Mircea Abrudean spune că orașul Cluj-Napoca nu va fi carantinat deocamdată și nici măcar nu a fost adusă în discuție această posibilitate, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este – aceasta în condițiile în care astăzi în Cluj-Napoca incidența este de peste 9 cazuri la mia de locuitori, un record, și considerabil peste media județului, de peste 7 cazuri la mie.

”Nu discutăm încă de carantinare în Cluj-Napoca”, spune Abrudean, care menționează cinci motive în acest sens. Primul dintre ele – analiza de risc a Direcției de Sănătate Publică nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare, numărul mare de cazuri depistate e cauzat de numărul mare de teste efectuate, ”care nu e ponderat la nivel național în calculul incidentei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei”, o rată de mortalitate cauzată de coronavirus mică, ”cea mai mică din țară” după cum spune el, o capacitate crescută de paturi pentru bolnavii critici la Terapie Intensivă – 69 paturi acum plus alte 27 în curs de operaționalizare, deci până la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să fie operaționale 96 de paturi.

În plus, consideră prefectul, rata incidenței se calculează la populația stabilă a municipiului, cei care au domiciliu sau viză de flotant, ”iar noi avem mulți pozitivi care nu au nicio forma legală de ședere aici și îmi cresc artificial rata incidenței” – dar e limpede că aceștia din urmă, chiar fără forme legale de ședere, locuiesc și e de presupus că s-au infectat în Cluj-Napoca.

Amintim, rașul Cluj-Napoca a depășit o rată de nouă cazuri de infecție cu noul coronavirus la mia de locuitori, conform cifrelor Direcției de Sănătate Publică publicate azi. În Gherla incidența este de peste zece cazuri la mie, iar în Câmpia Turzii și Huedin – peste 7. Incidența infecțiilor cu noul coronavirus, în Cluj-Napoca, este astăzi de 9.04 cazuri la mia de locuitori, în vreme ce în Gherla este de 10,6, iar în Câmpia Turzii – de 7,17 cazuri.

Județul Cluj ajunge azi la o incidență de 7,37 cazuri la mie, în medie.

În Cluj au fost depistate cu infecție cu coronavirus, de la debutul pandemiei în primăvara acestui an, peste 15.800 de persoane. Doar 1.500 dintre acestea, sub 10%, au fost tratate și declarate vindecate. Numărul deceselor ajunge până ieri la 168 persoane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu