Închide

Se blochează sau nu activitatea Aeroportului? Decizia a aparținut alianței PDL-PNL

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 31, 2014 0 252

Social democrații au cerut în Consiliul Județean realizarea unui audit extern pentru verificare plăților efectuate la  lucrările de la Aeroport. Atât directorul Aeroportului, David Ciceo, cât și consilierii PNL-PDL au apreciat că acest audit ar întârzia accesarea creditului bancar ceea ce ar duce la blocarea activității aeroporture. Consilierul PDL, Steluța Racolța, le-a reamintit PSD-iștilor că înainte de a interveni DNA-ul cu ancheta în care a fost vizat și președintele Horea Uioreanu, au susținut mereu toate inițiativele care au vizat Aeroportul și că este inadmisibil ca în aceste momente de restriște să refuze să-și mai asume responsabilitatea pentru accesarea creditului de 50 de milioane de lei, pentru care Consiliul Județean și-a dat acordul încă din luna ianuarie. Racolța împreună cu ceilalți consilieri din PDL și PNL au cerut să fie constituită o comisie mixtă, formată din membri ai cabinetului de specialitate al Consiliului Județean și de la Aeroport, pentru a nu se mai cheltui bani într-un mod inutil. PSD s-a opus acestei propuneri, însă, PDL și PNL au avut câștig de cauză. De asemenea, s-a adoptat și Hotărârea care viza accesarea creditului bancar, astfel, Ciceo a dat asigurări că activitatea Aeroportului nu se va bloca, și că nu mai există nici un risc pentru ca Aeroportul să intre în insolvență.

Discuțiile de astzăi din plenul Consiliului județean:

Steluța Racolța PDL :  „I-am invitat pe sindicalișii de la Aeroport și pe cei din conducere,  în comisia de specialitate a consilierilor. Am ceut să ne lumineze legat de tot acest conflict. S-a discutat oportunitatea de a se apela la o expertiză care să deblocheze situația. Toate părțile invitate de dimineață sunt de acord că dezvoltarea Aeroportului trebuie să continue. Directorul Aroportului ne-a prezentat o scadență a termenelor pentru plata lucrărilor.  Prin urmare, nu văd logica, de ce să ne complicăm acum cu o astfel de expertiză? Anul trecut și acum doi ani când vă întrebam ce știti despre prelungire contractelor, despre legalitatea suplimentării lucrărilor, totă lumea era fericită, totul era legal, nimic nu era nelegal. Atunci nu aveați nimic de reproșat. PSD  vota tot, noi am fost singurii care ne-am abținut la mai toate aceste decizii. Acum ce faceți? Consider că asistăm la o acțiune nemeritată pentru județul Cluj. E inadmisibil ca Regia Aeroportului  să fie într-o dispută legat de continuarea dezvoltării acestui obiectiv strategic pentru   Cluj. Vă întreb, de ce anul trecut totul era roz, creditul era gata negociat, garantat,  iar acum nu mai aveți aceleași puncte de vedere? Sunt de părere că cei care cer expertiză externă,  nu înceracă decât să arunce responsabilitatea pe un terț, care să valideze niște lucrări executate la pistă. Nu cred că avem nevoie acum de un expert care să dea ok la plata lucrărilor de la pistă. Acest lucru nu face decât să ducă la întârzieri și la incapacități de plată. Nu vreau să fac aici politică, dar Aeroportul a ajuns la un stadiu avansat de dezvoltare. E un obiectiv strategic pentru Cluj. Condamn circul care s-a făcut pe acest subiect. Regret că județul Cluj a devenit  un subiect de discuție națională, că sindicatele fac grevă în fața Consiliului. Deplâng soarta funcționarilor din Consiliul și de la Aeroport care au fost tăvăliți în mocirlă pentru că politicenii le-au spus să facă una sau alta, iar acum acești politicieni nu mai vor să-și asume responsabilități. Propun să nu mai aruncați responsabilitatea de a lua o decizie și să vă asumați o expertiza cu o comisie internă, formată din specialiști ai Consiliului Județean și ai Aeroportului.  Această comisie va putea să-și asume și să valideze absolut toate plățile care se vor executa pentru lucrări efectuate. Ideea este ca activitatea aeroportului să nu aibă nici un moment de suferit și să nu mai cheltuim inutil banii pe o firmă de expertiză care va fixa anumite termene care pot conduce Aeroportul la incapacitate de plată”.

Remus Lăpușan PSD: „Nu e chiar așa cum spuneți. Trebuie spus că nu e riscul ca Aeroportul să se blocheze. Pista este terminată, avioanele circulă acolo. Nu lucrările trebuie lămurite, ci modul în care s-au efectuat plățile. De aceea am solicitt exprtiză externă”

Racolța: „E lipsă de bunăvoință, domnule Lăpușan, în ianuarie când ați votat pentru credit de ce nu v-ați ridicat această problemă?”

Axente Husar PPDD: „Domnul Ciceo să ne spună de ce are nevoie neapărat de acest credit? O comisie mixtă l-ar încurca sau nu?”

Vakar Istvan UDMR: „Am fost de acord cu această expertiză externă pentru că mi-am dorit să dezamorsăm toate acuzațiile care s-au făcut”

Racolța: „Păi așa nu faceți decât să tergiversați problemele de la Aeroport. Ce facem cu termenele scadente? Eu propun să fiți consecvenți, dacă vă doriți ca Aeroportul să nu se blocheze, atunci nu mai prelungiți incertitudinea pe acest subiect. Vă întreb, un expert extern cam câți bani ar cere ca să intre în tot acest mușuroi deschis de DNA? Să zicem că ar cere vreo 30.000 de euro și că îi încredințăm contractul într-o săptămână, apoi ce urmează? Alte termene, alte decizii? Cred că cei care au coordonat acest proiect trebuie să și-l asume. Inclusiv vicepreședintele Ioan Oleleu, care înțeleg că a făcut pe dirigintele de șantier”.

David Ciceo, director Aeroport: „Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație. Acest credit de 50 de mil de lei se referă integral la pistă. Oricum s-a mai efectuat o expertiză printr-o firmă de specialitate, care a constatat că toate lucrările s-au executat legal. Vom lua acest credit pe care îl vom achita în 20 de ani. Avem anumite scandențe, iar unii creditori ar putea să ne ceară blocarea conturilor, ceea ce ar conduce la un blocaj al activității noastre. Consiliul Județean s-a angajat să garanteze acest credit, prin urmare nu cerem decât să respecte această decizie. Anul trecut, Aeroportul a intrat pe profit, prin urmare vom putea rambursa creditul pe pe cont propriu. Accesarea ne permite funcționarea în regim normal, și nici Consiliul Județean nu va risca să-i bată creditorii la ușă. Suntem de acord cu propunerea comisiei mixte care să ne verifice plățile, sub condiția ca aceasta  să nu ne stopeze pe noi din activitate”.

Ioan Oleleu PSD: „Eu am propus această expertiză externă pentru a lămuri niște lucruri. Consider că dacă cineva a greșit, cu siguranță va plăti pentru greșelile efectuate la Aeroport. Dar și noi trebuie să fim precauți și ar trebui să vă pun la dispozițe toate rapoartele după controalele realizate la Aeroport, ca să înțelegeți mai bine. Aparatul de specialitate al Consiliului Județean a formulat un alt punct de vedere față de cel al conducerii Aeroportului, era normal să ținem cont de ceea ce spune. Este adevărat că domnul Ciceo spune că s-a efectuat deja o expertiză însă aceasta a vizat lucrările și nu modul în care s-au cheltuit banii. Pentru acordarea unui vot în deplină cunoștință de cauză, referitor la unele semne de întrebare în ce privește cheltuielile la acest proiect, consider că ar fi nevoie de o părere externă, ca să găsim soluția cea mai bună”

Ciceo: ” Vă asigur că toate actele ce au vizat proiectul pistei au fost depuse la Consiliul Județean, înregistrate, actele adiționale, totul. Consiliul Județean a fost informat despre tot ceea ce s-a realizat. Până la începutul lui iulie niciodată nu ni s-a cerut nici o adresă cu privire la vreo  suspiciune privind derularea lucrărilor. Toate lucrările au fost aprobate și de Consiliul Județean. În 2 iulie, însă,  aparatul Consiliului Județean a făcut un raport total fals, până atunci n-a existat nici o suspiciune ”

Dan Canta PSD: ” Sunt singurul care am susținut dezvoltarea Aeroportului. La un moment dat, Alin Tișe a vrut să înstrăineze aeroportul. Am spus că privatizarea, doar peste cadavrul meu. Consider că e nevoie de un audit extern, pentru că sistemul bilete la ordin e o chestiune destul de grea de aceea  e nevoie de un audit extren, neutru. Trebuie văzut ce au însemnat aceste lucrări, ce a fost gestionat corect și ce nu. Ca să ne putem scoate această emblemă de corupție, ar trebui să ne dăm demisia în grup. Și la nivelul conducerii aeroportului și la nivelul conducerii Consiliului Județean. Să facem alegeri anticipate, cei care vin vor gestiona corect mai departe acest obiectiv””

Rareș Rusu PDL: „Domnule Canta, să preuspunem ca facem audit extren. Vă asumați că vă dați demisia dacă acest audit va conduce la insolvența Aeroportului?”

Canta: Nu răspunde

Horațiu Cătărig PDL:  „Voi ați fost în alianță cu Uioreanu, voi să vă dați demisia pentru că voi l-ați susținut. Noi nu am făcut nimic, de ce să ne dăm demisia?”.

Emil Bogdn PNL: E un bâlci ce facem aici. Vorbim de decontarea celor 50 de milioane  pentru lucrările executate la pistă. E o situație care poate tulbura activitatea Aeroportului. De ce să vină un extern să verifice activtatea Aeroportului, având în vedere că e vorba despre o lucrare pe care și-a asumat-o Consiliul Județean. Punem o comisie internă, se execută plățile, iar apoi DNA sau cine o mai fi, să-i caute pe cei care au greșit, dacă au greșit.

Lăpușan:  „Suma datorată nu este de 50 de milioane de lei. E doar 9 milioane. Să ni se spună exact suma. Să fim foarte prudenți când vorbim de insolvență. Mai e un drum lung până la insolvență. Niciodată nu va ajunge aeroportul acolo. E absurd să folosim astfel de termeni. Nici Garanti Bank nu vrea ca Aeroportul să intre în insolvență. E ridicol să spui că te informezi din presă cum merg lucrurile  la Aeroport, consilierii să vină la sursă să se informze. În ultimii doi ani de zile, Consiliul Județean a susținut Aeroportul, a alocat bani pentru acest obiectiv, nu induceți ideea că noi PSD am vrea să blocăm acest obiectiv, e doar vorba de precauție”

Alexandru Coroian PDL: „Nu e treaba noastră să apreciem cum sunt articolele în presă. Voi nu sunteți credibili pentru că v-ați sesizat numai când  a bătut DNA-ul la ușa voastră.  Nu ne deranjează un audit, sub orice form, decât din punct de vedere al timpului implicat. Există pericolul ca această soluție să creeze probleme de intrare în insolvență. Prin urmare, trebuie să mergem pe propunerea  care elimină posibilitatea blocării Aeroportului”

Eugen Druță (PC):  Aeroportul trebuie deblocat, se impune acum să corectăm decizia din ianuarie, astfel încât creditul să poată fi accesat.

Vasile Sălătioan : „O comisie mixtă nu ar soluționa problemele de la Aeroport pentru că ar apărea mai multe părerei diferite. E nevoie de un audit extern”

Cătărig:” Un audit trebuie să fie  neutru, indifernt cine îl face, că de aceea se numește audit. Cei din instituție care sunt plătiți din bani publici trebuie să-și facă treaba”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.