Închide

Se adâncește groapa în care a intrat una dintre cele mai vechi fabrici clujene, pierdei de jumătate de milion de euro într-un trimestru

Economie by Actual de Cluj - nov. 16, 2020 0 476

Se adâncește groapa în care a intrat una dintre cele mai vechi fabrici clujene, cu un picior în groapă și cu riscul de dizolvare – a raportat pierderi de o jumătate de milion de euro într-un singur trimestru, mai mari decât anul viitor pe aceeași vreme.
Vorbim despre producătorul de robinetărie Armătura SA, care a raportat în trimestrul trei al acestui an pierderi de 2,2 milioane de lei, în creștere față de cele aproape două milioane de lei pierderi raportate în același interval al anului trecut.
Fabrica a obținut în acest trimestru venituri de 4,1 milioane de lei, considerabil mai mici decât anul trecut, când raporta aproape 5,5 milioane de lei venituri din exploatare.
Cuantumul datoriilor fabricii a crescut la sfârșitul lunii septembrie la 38,4 milioane de lei, față de 37,87 milioane la începutul acestui an.

Amintim, situația fabricii Armătura SA e atât de problematică încât acționarii au luat în calcul nu doar o dată dizolvarea societății. Ultima dată propunerea s-a discutat în adunarea generală a acționarilor din urmă cu câteva săptămâni, dar decizia acționarilor nu a fost făcută publică până acum.

Amintim, un raport de audit publicat în urmă cu doi ani arăta că există „o îndoială semnificativă cu privire la continuarea funcționării acestei entități de interes public”, după ce a aflat că societatea nu dispune de bani ca să restituie un împrumut contractat și nu a primit nici documente cu privire la prelungirea termenului de rambursare cel puțin până în anul respectiv.  În plus auditoriul a constatat încă de atunci că activul net al societății – diferența între valoarea activelor și totalul datoriilor firmei – s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social.

Armătura SA a fost înființată în 1884 și producea armături de gaz, apă și abur. A fost premiată în numeroase rânduri, inclusiv pentru o inovație mondială, robinetul cu închidere prin bilă, în 1934. Între 1949 și 1960 a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 și până acum principalul acționar a fost Herz Armaturen Austria.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu