Închide

Școlile românești alungate din cetate. Ce propun consilierii locali în cazul școlii Bob

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 22, 2014 1 527

Școala „Ioan Bob” va pierde mai multe spații de învățământ, începând din 2015 când expiră perioada legală de cinci ani de funcționare cu chirie într-un imobil retrocedat romano-catolicilor. Directorul unității școlare a cerut conduceri primăriei o locație alternativă.

Primarul Emil Boc a promis clădirea de pe Memorandumului nr 22, preluată de primărie, despre care spune că va intra în reparații dacă licitație va merge bine. O propunere mai îndrăzneața implică mutarea ciclului primar al școlii pe Eroilor nr. 16, în locul sindicatelor.

Directorul Ioan Bâlc a cerut primarului și consilierilor locali să ia măsuri din timp, mai ales că din 2015, ciclul primar – opt clase – al școlii va trebuie relocat deoarece contractul de închiriere cu parohia romano-catolică expiră. Bîlc a participat la ședința ordinară a forului local din această lună pentru a-i sensibiliza pe aleșii locali.

Primarul Emil Boc a subliniat că este la curent cu situația de la școala Bob și a pus pe tapet varianta ca școala să primească spațiul de pe Memorandumulu, o clădire ce a aparținut colegiului economic. Singura problemă este că imobilul nu a fost reparat.

Investiția de acolo este mare iar procesul de reabilitare este unul de durată. Cred că vorbim de câțiva ani, fiind o clădire monument. O soluție mai bune este ca spațiul de pe Eroilor nr. 16 pentru care am avut contracte cu sindicatele și nu le-am mai prelungit să fie dat școlii Bob. Sunt niște spații generoase și cred că am putea așa să o relocăm tot în centru”, a propus consilierul PDL Adrian Popa.

Mai mult, colegul său Ionică Pop a atras atenția că în ultimii ani comunitatea românească a pierdut teren la capitolul învățământ, mai multe școli fiind nevoite să se mute din centru la periferia orașului, în detrimentul bisericii căreia i s-au retrocedat spațiile din centru. El a menționat că situația este una gravă și a recomandat conducereii primăriei să vină cu o strategie în așa fel încât situația să se agraveze.

Nu este prima dată când conducerea celei mai vechi școli românești din oraș cere primăriei o soluție pentru ca elevii să învețe în condiții decente, după ce spații de învățământ ale școlii au fost retrocedate cultelor reigioase în 2010.

Un consilier local PNL (pe atunci), Steluța Cătăniciu, semnala în 2011 că, deşi decizia Comisiei Speciale pentru Retrocedare nu era definitivă şi putea fi atacată în instanţă, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut acest lucru, asfel a pierdut spațiile școlii în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Chiar dacă au putut să mai funcționeze cinci ani în respectiva locație, între școală și biserică a pornit un conflict, mai ales că în curtea care deservea spațiile de învățămât, romano-catolicii și-au dorit chiar să construiască un parking.

Consilierul PSD Claudia Anastase a preluat cauza lui Cătătăniciu, mai ales că fiica sa învață începând cu anul acesta la școala Bob. Ea a spus că, chiar în prima zi de școală, în curtea de pe strada Rațiu unde sunt clasele primare, muncitorii contractați de romano-catolici lucrau sfidând ceremonia de deschidere a noului an școlar.

Viceprimarul Anna Horvath a ținut să intervină și a precizat că a fost o scăpare, adăugând că oriucm în anii trecuți primăria a susținut financiar mansardarea clădirii principale în care funcționează școala Bob, tocmai pentru a se suplimenta spațiile de învățământ.

Consilierii locali și primarul au convenit să dea importanță situației primei şcoli românești din interiorul zidurilor cetăţii.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.